Santaris: Amerikansk børsnotering på bordet

Den afgående topchef i Santaris Pharma fortæller her om baggrunden for, at bestyrelsen har valgt at hente amerikanske Don deBethizy ind som ny frontfigur. Og om en af de største aftaler i selskabets historie.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det har praktisk talt væltet ud med nyheder om indgåede aftaler fra danske Santaris Pharma i den seneste tid.

Og midt i det hele skete der også et skift i pressemeddelelserne. Pludselig stod Henrik Stage ikke længere som adm. direktør. Ind var den amerikanske biotek-entreprenør Don deBethizy kommet.

”Vi vil gerne benytte Dons kendskab til det amerikanske marked, så vi kan begynde også at få nogle amerikanske investorer,” forklarer Henrik Stage, der nu er vendt tilbage til rollen som CFO i selskabet, og desuden har han fået titel af Executive Vice President of Corporate Development.

Kapital fra USA

Hvis man kigger ud i den store verden og ser, hvor pengene bliver rejst netop nu, så er der rigtig stor aktivitet i USA.

”Den mulighed, der er for at hente kapital fra USA, vil vi gerne forfølge. Derfor har bestyrelsen besluttet at tage Don ombord,” siger Henrik Stage over telefonen fra San Francisco, hvor han deltager i J.P. Morgan-konferencen.

Don deBethizy har bl.a. været med til at stifte det amerikanske biotekselskab Targacept, hvor han fungerede som formand og adm. direktør, da selskabets børsintroduktion blev foretaget i 2006. Overvejer I en børsintroduktion?

”Det er helt klart en af de optioner, som vi kommer til at kigge aktivt på. Der har været ganske mange børsnoteringer på det amerikanske marked i løbet af det seneste år. Det er klart, at vi også vil undersøge den mulighed. Nu har vi fået Don ombord, han har prøvet det før, og har netværket til de relevante investorer. Det er ikke en beslutning, der er truffet, men det er en mulighed, der er på bordet.”

I toppen af aftaler

På falderebet som adm. direktør kunne Henrik Stage nå at lukke en række aftaler, der også skaffer kapital til selskabet, heriblandt en særdeles omfattende en af slagsen med Roche. En aftale, der bl.a. gav Santaris 10 mio. dollar upfront og op til 138 mio. dollar per lægemiddel, der evt. ville nå markedet.

”Det er en meget stor og vigtig aftale. Og det var den sidste af en hel række. Vi lavede jo i alt syv aftaler i løbet af det sidste år. Vi startede med en forlængelse med miRagen, så blev det Bristol-Myers og RaNa, vi forlængede med Shire, fik rettigheder tilbage fra Enzon, og så fulgte Isarna, GSK og Roche,” siger finansdirektøren og tilføjer:

”Roche-aftalen ligger helt klart oppe i toppen af de aftaler, vi har lavet. Milepælsbetalingerne er pænt store. Og der er meget arbejde forbundet med samarbejdet fra vores side, som Roche finansierer ud over de beløb, der er nævnt.”

Stolt af bedrifterne

Henrik Stage er stolt af de resultater, der er blevet opnået under hans lederskab, siden han tog over som midlertidig topchef i april 2012, og han er fuldt ud afklaret med, at en anden nu tager over på øverste led.

”På vegne af mine kolleger og af selskabet, kan jeg kun sige, at det er gået fantastisk. Vi har lavet en konsolidering af de aktiviteter, vi havde. Vi gennemførte en finansieringsrunde i starten af min periode som øverste direktør, og med den mindre investering i ryggen har vi formået at lave alle disse aftaler. I 2013 når vi faktisk at hente noget, der ligner 200 mio. kr., og med en relativt lille organisation som vores i mente, så ville jeg mene, at det er imponerende. Det er jeg meget stolt af, og jeg er indforstået med min rolle fremadrettet. Det bliver et teamwork.”

 Santaris henter mio. og amerikansk topchef

 Santaris indgår endnu en aftale med en kæmpe

 Santaris får kandidater retur

 Santaris udvider Shire-aftale

 Santaris indgår ny amerikansk aftale

 Santaris i stort samarbejde med international spiller 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også