MedWatch

Nye diabetes-apparater lukket land for danskere

Danske diabetes-patienter står i kø for at få de nye glukosemålere og insulinpumper, siger forskningschef fra Diabetesforeningen i Danmark.

Foto: colourbox

BARCELONA

Mange af de store teknologiske landvindinger er lukket land for de danske diabetikere. Økonomiske begrænsninger skaber ventelister på eftertragtede insulin-pumper, og det er svært at få de nye, smarte glukosemålere, hvoraf mange kan forbinde patienterne med iPhones og iPads.

Det siger forskningschef Malene Bagger fra Diabetesforeningen til MedWatch, og hun ser et stort behov for ikke mindst insulinpumperne blandt danske patienter.

”Det er virkelig godt for patienten, at der kommer flere og flere produkter, og at brugen bliver mere individualiseret. For eksempel i forhold til, om man er barn eller ældre. Problemet er at sikre, at patienter får adgang til de nye produkter, i dag er den adgang begrænset,” siger hun og tilføjer, at der er ventelister på insulinpumper, som man i øvrigt stort set ikke kan få som type 2 diabetiker - modsat for eksempel i USA.

Og hertil kommer, at også er meget svært at få kontinuerlige glukosemålere, ligesom udbuddet er indsnævret meget.

”Det er økonomien, der er den begrænsende faktor på henholdsvis sygehuse og i kommuner,” pointerer hun.

Findes ikke i Danmark

Præsentationen af de nye glukosemålere og nye insulinpumper er et tilløbsstykke på den europæiske diabeteskonference i Barcelona, EASD, i denne uge. Flere af de nye produkter findes slet ikke i Danmark.

Men er der virkelig behov for så mange forskellige produkter?

”Ja, det tror jeg. Telemedicinske løsninger, hvor stærke patienter med teknologiske hjælpemidler kan drage omsorg for sig selv er jo fantastisk og frigør mere tid til de, der har behov for det. Og i sidste ende bliver det dyrere for samfundet, hvis patienter ikke måler deres blodsukker.”

Hun understreger, at diabetes er en sygdom der kræver opmærksomhed 24 timer i døgnet, og man har kun 10-15 minutter med en læge i kvartalet. Så man er sin egen behandler. Og derfor skal man have det rigtige medicinske udstyr, mener hun.

Det delvist dansk-ejede firma, Cequr, som MedWatch har fortalt om, er på vej på markedet med en ny type insulinpumpe, der ifølge firmaet bliver markant billigere og mere simpel end de eksisterende pumper.

Er der behov for flere pumper, hvis de bliver billigere og mere simple?

”Ja, det mener jeg. Rigtige mange patienter er så glade for pumper, at de siger, at den frihed, som pumper giver, har forandret deres liv. Men der selvfølgelig nogle, der siger, det sygeliggør dem mere.”

Pumpeproducenter argumenterer blandt andet med, at frygten for nåle, ved injektioner, er et problem blandt diabetikere. Men Malene Bagger fremhæver, at det især er et problem for børnefamilier.

”Det er især i børnefamilier, hvor man skal stikke børn, at det er et stort problem, og det vil være fantastisk med en pumpe, der kun skal skiftes hver tredje dag,” påpeger hun.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier