Novo-chef: Uengagerede medarbejdere er farlige

Novo Nordisks tidligere produktionsdirektør Per Valstorp fortæller, hvordan selskabets produktion på en række områder er blevet transformeret over en kort årrække.
Foto: Novo Nordisk
Foto: Novo Nordisk

I mere end 25 år arbejdede Per Valstorp for Novo Nordisk. I en lang årrække som øverste ansvarlig for diabetesgigantens globale produktion, indkøb og investeringer indtil han i juli i år trådte tilbage og nu er senior vice president og laver specialprojekter for direktionen

Det var således en vidende mand, der i denne uge på en konference om lægemiddelproduktion på Christiansborg, arrangeret af Lægemiddelindustriforeningen, skulle berette om Novo Nordisks produktion, og den ti år lange effektivitetsrejse, som selskabet har været på.

Brugte mere end konkurrenterne

I 2003 brugte Novo Nordisk 28 øre for hver solgt krone på produktionsomkostninger.

”Vi lå højere end vores konkurrenter og andre globale medicinalselskaber. Vi besluttede os for at nå ned på 20 pct. For så ville vi i hvert fald nå ned på et niveau, hvor vi kunne blande os med de bedste. I 2012 er vi nået ned på 17,3 og vi er dermed under langt de fleste af vores peers,” forklarede han med henvisning til de selskaber, som selskabet normalt sammenligner sig med, og tilføjede:

”Vi kaldte det ikke en omkostningsbesparelsesrunde. Det aftalte jeg med Lars Rebien. Vi aftalte, at hvis vi kunne opnå besparelser i produktionen, så lovede Lars, at de penge ville gå tilbage til forskning og udvikling og til salg og marketing. Dermed blev det ikke en spareøvelse for medarbejderne i produktionen, men en øvelse, der er med til at sikre deres arbejdspladser i fremtiden.”

Rejsen har selv sagt indeholdt procesværktøjet LEAN eller cLEAN, som Novo Nordisk har brandet processen, ligesom man har udnyttet de stadigt mere effektive teknologier. Men effektivitetsforøgelsen, der har været med til at bevare arbejdspladserne i Danmark, skyldes ifølge Per Valstorp i høj grad også et skifte i organisationen.

Voldsomt skifte

I 2004 var 50 pct. af medarbejderne i produktionen operatører. Det tal er reduceret til 30 pct. i 2012.  Ledelsesandelen er steget med 50 pct. – fra 6 til 9 pct., og der er ligeledes kommet 50 pct. flere akademikere, idet andelen er steget fra 15 til 23 pct.

”Læg lige mærke til, at ud af 10.000 medarbejdere er 2.300 akademikere. Det er tæt på at være dobbelt så mange, som der er i R&D. Det er en stor overraskelse for mange. Det er et voldsomt skifte i kompetencer, og det er det, der har gjort, at vi har kunnet holde medarbejderantallet på samme niveau over de ni år.”

Effektive medarbejdere er som regel et udslag af engagerede medarbejdere. Derfor har Novo Nordisks ledelse anvendt et system udviklet af Gallup til at undersøge medarbejdernes engagement.

Nytter ikke

”Vi målte alle vores produktionsmedarbejdere i 2006, og dengang var kun 30 pct. engagerede, mens 58 pct. var neutrale og 12 pct. var såkaldt aktivt uengagerede. Det oversætter jeg til ’brokkehoveder’. De er ekstremt farlige i en organisation, fordi de ødelægger medarbejderengagementet i hele organisationen,” forklarede han og fortsatte:

”Hvordan får man de 12 pct. til at rykke op og blive neutrale eller engagerede? Det gør man ikke. Lad være med at tro på det. Det nytter ikke noget. Vi er omkring 10.000 medarbejdere i produktionen, så det er altså omkring 1.200 brokkehoveder. Det kan man ikke arbejde med som leder.”

Han understreger dog, at engagementet er et udtryk for, om man som medarbejder føler, at man har de rette værktøjer til arbejdsdagen, at man føler sig værdsat, og at man får feedback.

”Så det er en engagementsmåling, men den måler også spot on, om man har effektive ledere i organisationen, og det er et nødvendigt og effektivt værktøj i så stor en organisation.”

I 2012 er det lykkes Novo Nordisk at vende billedet. Her er 61 pct. engagerede og nu kun 4 pct. aktivt uengagerede.

”Det vil sige, at vi stadigvæk har omkring 400 brokkehoveder tilbage, så vi har stadig noget arbejde foran os.”

 Novo Nordisk-direktør hopper fra

 Novo investerer trecifret millionbeløb i dansk produktion

 Novos bruttomargin blandt de allerbedste i verden 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også