MedWatch

Novos bruttomargin blandt de allerbedste i verden

En stærkt forbedret produktion i Danmark og nyt produktmix har trukket Novo Nordisks lønsomhed op blandt de allerbedste i verden.

Foto: Novo Nordisk / PR

Fra 2003 til 2011 er det lykkes Novo Nordisk at forbedre sin bruttomargin fra 71,7 pct. til 81 pct. I kroner og øre betyder det ekstra 6,2 mia. kr. på bundlinjen, hvis man tager udgangspunkt i omsætningen i 2011.

Og ifølge produktionschef Per Valstorp er man slet ikke færdig med processen.

"Vi er slet, slet ikke færdige endnu. Det kommer måske ikke til at gå så hurtigt, men med den sikkerhed vi har fået i de ting, vi gør, så får vi nu meget mere fokus på de ting, som ikke fungerer, i stedet for at skulle lave brandslukning," siger han til Børsen.

Og forbedringerne kan i den grad mærkes på bundlinjen. 1 procentpoint giver 700 mio. kr. ekstra profit.

Fordoblet produktion

Medarbejderstaben er stort set uændret i Danmark over de sidste ti år, og det til trods har man fordoblet insulinproduktionen siden 2001.

"Vi kommer ikke til at se Novo Nordisk flytte produktion," siger Per Valstorp til Børsen.

Dertil er det ganske enkelt for dyrt. Produktionschefen anslår, at en lukning af produktionen i Kalundborg vil betyde et tab på driften på 20 mia. kr., foruden milliardinvesteringerne i opbygningen af nyt.

Den forbedrede produktion har betydet, at Novo Nordisk siden 2003 har overhalet konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi, samt danske Lundbeck i bruttomargin.

Højere priser

Således var Eli Lilly og Sanofis bruttomargin i 2011 på hhv. 79,1 og 68,8 pct. Det er faktisk kun Astrazeneca og Amgen, der kan mønstre en mere effektiv produktion.

En del af den forbedrede lønsomhed ligger også i introduktionen af nye produkter til højere priser.

"Der vil stadig kunne opnås forbedringer i produktionen, men det bliver sværere og sværere. Der er nok mere at komme efter på bruttomarginen fra produktmikset, som bliver bedre og bedre," siger Michael Novod, medicinalanalytiker hos Nordea Markets, til Børsen.

 Novos næste formand ser lys fremtid

 Novo afviser lavere priser 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier