Biogen Idec: Dansk løn og skat ikke afgørende

Biotekgiganten Biogen Idec, der udvider på højtryk i Hillerød, har et helt andet billede af virkeligheden i Danmark end de adspurgte i ny undersøgelse.
Direktør John Cox | Foto: PR
Direktør John Cox | Foto: PR

Stik imod en dugfrisk analyse, hvori internationale virksomheder i Danmark giver udtryk for, at det er for dyrt at drive virksomhed i Danmark, konkluderer biotekgiganten Biogen Idec det modsatte. Danmark har det, der skal til, og lønninger og skat er ikke afgørende, mener Biogens amerikanske direktør med ansvaret for produktionen globalt, John Cox.

Direkte adspurgt af MedWatch, hvordan Biogen Idec dog kunne finde på at placere deres internationale produktionsvirksomhed, dvs. uden for USA, i netop Danmark med vores relativt høje skat og høje lønninger, svarer han:

”Mange virksomheder søger mod lande, hvor løn og skat er lav, men det er ikke afgørende for os. Produktets kvalitet er afgørende for os. Så at have en arbejdsstyrke, som du kan absolut kan regne med teknisk og kvalitetsmæssigt, er langt vigtigere end at spare på lønninger.”

525 ansatte - og flere på vej

Biogen Idec, der i 2001 begyndte at bygge produktionsvirksomhed i Hillerød, har i dag 525 ansatte, og meget tyder på, at nyansættelserne vil fortsætte. Der er tale om en høj-teknologisk produktion af biologiske lægemidler, i første omgang selskabets top-lægemiddel Tysabri mod multipel sklerose. Fra den danske fabrik skal lægemidlet nu produceres til 40.000 patienter uden for USA.

Koncerndirektøren peger på, at det foruden adgang til veluddannet arbejdskraft, blandt andre ingeniører, biokemikere og laboranter, har været afgørende for selskabet, at der er et erhvervsvenligt miljø, herunder samarbejdet med kommunen, at der er stabile erhvervspolitiske rammer, stabile skatteforhold, et fleksibelt arbejdsmarked og en god patentbeskyttelse.

”Det handler om at være i stand til at planlægge, vi investerer på den lange bane,” understreger han.

Kig på de andre lande

Selv gået lidt på klingen er det ikke til at presse et kritisk ord ud af direktøren, men den adm. direktør for det danske selskab, Esther Alegrio, peger dog kort på, at hendes råd til handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) er at holde godt øje med landene omkring os.

”Vi er i en global konkurrence, og ligesom Danmark ser efter, hvordan man kan gøre landet konkurrencedygtig, så gør Tyskland, Irland, Spanien og andre det samme. Hvis jeg skal give et råd til ministeren, er det at forstå, hvad de andre lande gør for at gøre sig attraktive,” siger hun.

Selv om firmaet i Danmark hyrer folk på livet løs, afviser hun, at kilden er ved at løbe tør, og hun har været overrasket over, hvor nemt det har været at rekruttere de rigtige mennesker.

I det årlige Business Barometer fra det amerikanske handelskammer i Danmark (AmCham Denmark), som flere medier i dag refererer, er konklusionen, at Danmark ikke er konkurrencedygtigt nok. Danmark er for dyrt et land at drive virksomhed i, og 54 procent af internationale virksomheder i Danmark overvejer at flytte investeringer og arbejdspladser ud af landet. hedder det.

Medarbejder-boom hos Biogen Idec i Hillerød 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også