MedWatch

Medarbejder-boom hos Biogen Idec i Hillerød

Antallet af medarbejdere er næsten tredoblet siden 2011 på biotek-giganten Biogen Idecs produktionsvirksomhed i Hillerød. Nu har selskabet fået licens til at producere og sælge fra Danmark, der skal forsyne et hav af markeder uden for USA med lægemidler mod sklerose. Firmaet skal have ny topchef i Danmark.

Foto: Colourbox

Ingeniører, biokemikere, laboranter, it-medarbejdere, administrationsfolk, ufaglærte operatører, akademikere.

En af verdens største bioteknologiselskaber, amerikanske Biogen Idec, står bag et vaskeægte medarbejder-boom på selskabets produktionsvirksomhed i Hillerød - en udvikling, der efter alt at dømme vil fortsætte.

Siden grunden blev købt og byggefolkene kørt i stilling i 2001 er der skabt 525 nye job i Hillerød, og Biogen Idec har nu fået grønt lys i juli i år, licens, fra både de amerikanske og de europæiske myndigheder, FDA og EMA,  til at producere og sælge biologiske lægemidler, først og fremmest lægemidlet Tysabri mod multipel sklerose, på fabrikken i Nordsjælland.

Men flere produkter er muligvis på vej til at blive produceret i Hillerød, herunder et nyt lægemiddel mod sklerose, der er i sidste kliniske fase, fase 3. En række andre lægemiddelkandidater i selskabets pipeline kan i sidste ende også blive produceret i Danmark. Dermed er der udsigt til endnu flere jobs på virksomheden i Danmark, forklarede adm. direktør i Danmark, Esther Alegria, og koncerndirektør i Biogen Idec med ansvar for produktionen, John Cox, på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Endnu flere ansatte

Adspurgt, om der fortsat er udsigt til masse-ansættelser, svarede Alegria, at hun ikke kan sætte tal på, men hun indikerede klart, at ansættelserne fortsætter i et eller andet omfang:

"I takt med, at der kommer mere produktion hertil, og vi har kapacitet, som vi stadig kan udnytte, vil vi bestemt have behov for fortsat at øge arbejdsstyrken."

Blåstemplingen blev fejret med ministerbesøg og skåltaler, og tidligere Hillerød-borgmester og nuværende Handels- og Europaminister Nick Hækkerup (S) pointerede over for bl.a. MedWatch, at en sådan investering har enorm betydning for det omkringliggende samfund:

"Der er 525 ansatte, men det genererer samtidig jobs i servicesektoren, i skolerne, på  institutionerne. Det sætter i den grad skub i et samfund; man kan næsten ikke overvurdere, hvad en sådan investering betyder."

Det internationale produktionssite i Hillerød, Biogen Idec (Denmark) Manufacturing, blev grundlagt i 2001, og firmaet betegner selv produktionsvirksomheden i Danmark som ”en strategisk vigtig del af Biogen Idecs globale forsyningsnetværk, der betjener samtlige markeder i verden bortset fra USA og Canada”.

Milliard-investeringer

Firmaet har investeret mere end 4 mia. kr. i Hillerød. Og det er en investering, som biotek- og lægemiddelindustrien herhjemme fremhæver som et eksempel på, at det er muligt at øge antallet af højt specialiserede produktionsvirksomheder i Danmark. De 525 medarbejdere omfatter mere end 18 forskellige nationaliteter, men de 87 procent kommer dog fra Danmark.

Fra 2001 til 2003 blev det store byggeri forberedt, afsluttende med det første spadestik. Byggeriet blev dog først sat i gang i 2004 som følge af en fusion mellem Biogen og Idec. I 2006 var dele af byggeriet færdigt, men i perioden 2007 til 2011 har virksomheden opereret som pakkeri og kvalitetslaboratorium med 185 ansatte.

Klargøring til produktion

I 2011 beslutter Biogen, at anlægges skal klargøres til egentlig produktion af lægemidlet og blockbusteren Tysabri mod sklerose. Hillerød-virksomheden skal producere lægemidler til alle markeder uden for USA og være backup-anlæg for USA. Til formålet indleder firmaet en massiv rekruttering af personale. Nu har firmaet så fået licens fra FDA og EMA til at gå i såkaldt kommerciel drift.

Udover produktion af Tysabri står Biogen Idec i Hillerød bag pakning, etikettering, testning og frigivelse af sklerose-midlerne Avonex og Tysabri til mere end 90 markeder.

Det kom iøvrigt frem på pressemødet, at adm. direktør gennem en årrække, Esther Alegria, er blevet forfremmet til global produktionschef i Biogen Idec efter veludført job i Danmark. Firmaet søger nu globalt efter en afløser.

Biogen når tocifret top- og bundlinjevækst

Biogen fordobler dansk salg 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier