Aamund: Mange føler stadig, de blev snydt

Siden biotekselskabet Bavarian Nordic tilbage i foråret 2011 meddelte markedet, at man ikke indgik en licenskontrakt med Prostvac, har selskabet oplevet en vis fjendtlighed mod aktien, lyder det fra bestyrelsesformand Asger Aamund.

Stifter, større aktionær og bestyrelsesformand i Bavarian Nordic, Asger Aamund, undrer sig således over, hvorfor markedet ikke reagerer på den seneste tids positive nyheder. Selskabet har for nylig fået godkendt koppevaccinen Imvanex af de europæiske sundhedsmyndigheder, og tilbage i slutningen af maj offentliggjorde selskabet lovende data fra et fase 2-forsøg med cancervaccinen CV-301.

”Man skal lade være med at komme etiske betegnelser ind i aktiemarkedet. Det eneste, man kan sige, er, at aktiemarkedet bestemmer sin egen kurs, og det gør det jo, kan man bare konstatere. Når aktiemarkedet fuldstændig har afskrevet værdien af hele vores kræftprogram, vil det selvfølgelig også afspejles i aktiekursen,” siger Asger Aamund i et interview med MedWatch.

Hans private selskab A.J. Aamund er under pres som følge af netop Bavarian Nordics længere tids lave aktiekurs.

 Nordea freder Aamund-selskab 

Asger Aamund påpeger samtidig, at analytikerne er enige om, at den nuværende aktiekurs ikke afspejler selskabets værdi, men anerkender samtidig, at det jo er investorerne, der bestemmer.

Prostvac afgørende

Da Bavarian Nordic tilbage i foråret 2011 ikke fik en licenskontrakt på Prostvac, styrtdykkede aktiekursen i de følgende uger. Om årsagen til, at man fravalgte en licenskontrakt på Prostvac, siger Asger Aamund:

”De betingelser, vi endte med at blive tilbudt, var simpelthen for dårlige. Det ville have været røveri ved højlys dag, hvis vi havde sagt ja.”

Han fortæller samtidig, at selskabet dengang var i dialog med en række potentielle, amerikanske investorer. Fælles for disse var, at de mente, ”det ville være vanvittigt af os at tage vores største aktiv og give halvdelen væk til en lav pris,” som han formulerer det.

På daværende tidspunkt havde selskabet fået godkendt en udviklingsplan af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, hvor man kun behøvede en patientpopulation på 1.200 mod de normale 5.000-6.000. Samtidig fik Bavarian Nordic at vide af FDA, at hvis de kliniske resultater blot var halvt så gode som dem, man havde opnået i et fase 2-studie, så ville det være nok til en godkendelse.

”Der siger de amerikanske investorer jo så, at den ligger lige til højrebenet for os selv, og at vi bør investere i det. De sagde så også, at hvis vi gjorde det, så ville de gerne investere i Bavarian Nordic. Vi tog en dyb indånding og sagde okay, så gør vi det selv. Og markedet gik jo fuldstændig bananas, og Bavarian Nordics værdi gik fra 3,4-3,5 mia. kr. til meget lidt på næsten ingen tid,” forklarer Asger Aamund. Og uddyber:

”Da vi så skulle hente de 800 mio. kr. ved en emission, skete det jo til nogle forfærdelige kurser. Det glædede jo selvfølgelig de amerikanske investorer, der kom ind på en badebillet, og det havde de jo også godt set. Det betød så også, at markedet fik en grundlæggende sur indstilling og følte sig snydt. Der sad mange mennesker, der havde regnet med, at de skulle tjene mange penge,” siger han og henviser til 2010, hvor Bavarian hentede ”et par hundrede millioner.”

”Dengang var det markedets forventning, at det var sådan en bridge over-investering, der betød, at man gik gennem perleporten, og vi fik en aftale, som gav alle mange penge. Markedet følte, de var blevet snydt, og det er der stadig mange, der føler. Derfor har de vendt ryggen til Bavarian Nordic, og det er det, vi lider under. Men lige nu får vi flere og flere internationale investorer, og det vil rette sig hen ad vejen,” påpeger bestyrelsesformanden.

Kursen burde være steget

Som eksempel på markedets manglende tillid til selskabet, henviser han til de data, som selskabet tilbage i maj måned 2013 præsenterede for behandling af tyktarmscancer med CV-301.

”Det ville normalt betyde, at aktien fik en 30-40 point, men den endte med at få et minus, fordi det sure investormiljø siger, hvordan vi vil finansiere det? Så er man inde i en periode, hvor der er en vis fjendtlighed mod din aktie, og det oplever vi helt klart, at der er,” siger Asger Aamund, inden han summerer op, hvordan han ser på selskabets udvikling.

”Vi har leveret varen hele vejen igennem og har nået alle vores mål, endda bedre, og har tilført meget store skjulte værdier til virksomheden, men aktiemarkedet reagerer ikke på det. Aktiemarkedet interesserer sig ikke for at købe Bavarian Nordic-aktier,” siger han.

”Om tre år skulle vi jo gerne være i markedet med Prostvac og være godt i gang med CV-301 plus, vi jo regner med at få et pænt stort salg af vores koppevaccine. Vi er ved at lægge sidste hånd på en frysetørret version, som har langt bedre holdbarhed, og som amerikanerne gerne vil have. Det vil de bruge til at bygge store lagre op med. Det kan vi levere, og vi regner også med, at de europæiske regeringer føler sig nødsaget til at erstatte de gamle koppevacciner, der har en lang række bivirkninger. Det ser rigtig godt ud, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at Bavarian Nordic er uendelig meget mere værd om tre år,” lyder det om forventningerne til selskabets fremtid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også