Sydbank: Små lyspunkter i ALKs salgsudvikling

Analytiker hæfter sig ved positivt salg af vacciner i Europa og en lille skuffelse i salget af tabletvaccinen Grazax..
Foto: ALK-Abelló / PR
Foto: ALK-Abelló / PR
AF RITZAU FINANS

ALK-Abellós regnskab for andet kvartal var i store træk som ventet - men måske med små lyspunkter, når det kommer til udviklingen i salget. Såvel omsætningen af de injektionsbaserede vacciner som salget af adrenalinpennen Jext udviklede sig således fornuftigt, mens den tabletbaserede græsallergivaccine Grazaxskuffede - dog af forklarlige årsager. Det vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

"Generelt er vaccinesalget et positivt islæt efter et par lidt skuffende kvartaler. ALK har en vækst i vaccinesalget på 3 pct. i kvartalet, og jeg hæfter mig ved, at de injektionsbaserede vacciner vokser med 6 pct. i andet kvartal. Det er rigtigt stærkt. Det virker især som om, at større markeder som det tyske har udviklet sig positivt i det vaccinesegment, og også Frankrig er en vækstdriver for ALK og kompenserer for tilskudsændringer i Holland, som har påvirket salget negativt her," siger han til Ritzau Finans.

ALK-Abelló kom ud af andet kvartal, der er et sæsonmæssigt ret lille kvartal for allergivacciner, med et driftsunderskud, EBIT, på 40 mio. kr. mod ventet tab på 46 mio. kr. ifølge SME Direkt. Bundlinjen viste et minus på 30 mio. kr. mod ventet minus 31 mio. kr.

Vaccinesalget landede på 452 mio. kr. i kvartalet, og omsætningen, der ud over allergivaccinerne også indeholder salget af ALK-Abellós adrenalinpen, Jext, blev 65 mio. kr. Til sammenligning havde analytikere ifølge SME Direkt ventet et vaccinesalg på 438 mio. kr. samt et salg af øvrige produkter på 56 mio. kr. Den samlede omsætning på 532 mio. kr. inklusive milepæle på 15 mio. kr. ligger 27 mio. kr. over analytikerforventningerne.

Der er dog også umiddelbart en lille skuffelse i regnskabet, idet salget af græsallergitabletten Grazax falder 10 pct. til 53 mio. kr. Her havde analytikerne ventet et salg på 63 mio. kr. Faldet har dog en naturlig forklaring, vurderer Sydbank-analytikeren.

"Jeg læser det mere som et sæsonudsving udløst af, at distributørerne har ændret lidt i deres lagerbeholdninger. Så jeg tror ikke, at den tilbagegang vi ser for Grazax er retningspil for salget fremefter, " siger Søren Løntoft Hansen.

Han vurderer, at ALK med regnskabet er fint på vej til at leve op til deres samlede årsforventninger om et EBITDA-overskud på 200-300 mio. kr. samt en omsætning over 2,3 mia. kr.

Kursreaktionen på aktiemarkedet bør ifølge Sydbank-analytikeren blive behersket måske med en lille pil op.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også