MedWatch

Diagnostikselskab tjener stort på salg af royalty-rettigheder

Quest Diagnostics har solgt royalty-rettighederne til et kræftlægemiddel, som man overtog i forbindelse med et opkøb for to år siden. Rettighederne indbringer Quest godt 800 mio. kroner mere, end opkøbet kostede selskabet.

Det amerikanske diagnostikselskab, Quest Diagnostics, har solgt rettighederne til fremtidige royalties fra salget af lægemiddelskandidaten ibrutinib til Royalty Pharma. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Quest Diagnostics overtog selv royalty-rettighederne til ibrutinib i forbindelse med et opkøb af selskabet Celera i 2011. Det opkøb kostede ifølge FierceBiotech 344 mio. dollar, mens salget af rettighederne indbringer Quest et kontantbeløb på 485 mio. dollar – hvilket altså giver amerikanerne en gevinst på 141 mio. dollar.

Quest opkøbte Celera med henblik på at udnytte virksomhedens gen-baserede diagnoseteknologi, og var derfor ikke interesserede i at beholde de rettigheder, som Celera også rådede over, da det falder uden for diagnosefirmaets kerneområde. Det forklarer selskabets CEO, Steve Rusckowski, i pressemeddelelsen.

Royalty Pharma, som i sidste måned endelig kastede håndklædet i ringen efter gentagne forsøg på at opkøbe irske Elan, lever primært af at opkøbe royalty-strømme til markedsførte lægemidler og kandidater, som nærmer sig markedet.

Læs også: Irsk medicinalselskab slipper for uvelkommen bejler

Og selskabets grundlægger og CEO, Pablo Legorreta mener derfor, at aftalen er en god beslutning for begge parter.

Win-win transaktion

”Vi er glade for at have fået muligheden for at arbejde sammen med Quest i denne win-win-transaktion, der gav Quest muligheden for at komme af med et non-core-aktiv i henhold til deres strategiske plan, og gav os muligheden for at købe en andel i ibrutinib,” siger han.

Lægemiddelkandidaten, som pt. er i fase 3 af klinisk udvikling, er til behandling af en række blodkræfttyper, og den er udviklet af Pharmacyclics og Janssen Biotech.

Udover ibrutinib, gav opkøbet af Celera også Quest Diagnostics royalty-rettigheder til en række andre lægemiddelskandidater, samt IP-rettigheder til teknologi, som er licenseret til amerikanske Merck til brug i forbindelse med lægemidlet odanacatib. Man vil fortsat råde over disse andre rettigheder.

Se pressemeddelelsen her.

Læs FierceBiotechs dækning af sagen her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier