Dødsfald får Celgene til at droppe studier

Den amerikanske medicinalvirksomhed Celgene dropper kliniske undersøgelser af et storsælgende kræftlægemiddel som behandling af leukæmi, da der har været uforholdsmæssigt mange dødsfald blandt de patienter, som modtog medicinen.

Celgene Corporation har i samråd med de amerikanske medicinmyndigheder, FDA, besluttet at indstille et klinisk studie med blockbusteren Revlimid. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Studiet med navnet ORIGIN undersøgte Celgenes lægemiddel til behandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), en indikation, som lægemidlet endnu ikke er godkendt til, og til det formål havde man rekrutteret 450 patienter med blodkræfttypen fra 26 forskellige lande.

Men selskabet observerede en ubalance i antallet af dødsfaldet mellem den gruppe af patienter som modtog Revlimid, og en anden gruppe, som modtog medicinen chlorambucil. Man registrerede 34 dødsfald blandt de 210 patienter i Revlimid-gruppen mod 18 dødsfald blandt de 211 patienter i den anden gruppe.

Derfor besluttede FDA 12. juli at sætte studiet i bero, og nu er myndighederne og virksomheden altså i samråd blevet enige om helt at nedlægge det. Det vides endnu ikke, hvad grunden til det uforholdsmæssigt høje antal dødsfald blandt Revlimid-brugerne er.

Kan udvide markedet

I denne uge meldte Reuters ellers om gode muligheder for, at Celgene kunne udvide brugen af det populære kræftmiddel i fremtiden.

Produktet er pt. godkendt til behandling af myelomatose, mantle celle lymfom og transfusionsafhængig anæmi forårsaget af blodsygdommen myelodysplastisk syndrom – men i alle tre indikationer kun som andenlinjebehandling.

Ifølge mediet giver et nyt klinisk studie dog forhåbninger om, at Revlimid kan godkendes som førstelinjebehandling af en af de mest almindelige typer blodkræft, myelomatose, indenfor en overskuelig årrække.

Læs også: Amerikansk blockbuster kan blive endnu større

Men det ser altså ud til, at behandling af leukæmi ikke er en af de muligheder, som den amerikanske virksomhed har for at udvide markedet for den populære medicin – i hvert fald ikke i denne omgang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også