Novo-familien storleverandør af gødning til landmænd

Novo og Novozymes leverer tonsvis af gødning til landbruget og producerer nu også energi på basis af restprodukter fra enzym- og insulinproduktionen.
Foto: Carsten Ingemann, Jyllands-Posten
Foto: Carsten Ingemann, Jyllands-Posten
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV & HENRIK TÜCHSEN

Spildvand bliver til biogas og gødning til landbruget i et storstilet Novo-parløb i Kalundborg.  Flere hundrede landmænd på hele Sjælland, Møn og Lolland-Falster modtager i dag vognfulde af specialgødning, kaldet Novo Gro, der er biprodukt af produktionen af enzymer og insulin.

"For de to selskaber er fordelen ved leverancer af gødning til landmændene, at vores biomasse bliver genbrugt som gødning. Dét er en god løsning for os og for landmændene. Konkret betaler landmændene værdien af fosfor, da den pris varierer, men det er ikke en indtægtsgivende forretning for de to selskaber," påpeger Peder Mathiesen, der er ansat i Novozymes og ansvarlig for håndtering af NovoGro, i en mail til MedWatch.

Novo Gro er baseret på gæring af landbrugsprodukter som for eksempel soja, sukker og majsmel, og det giver altså 150.000 kubikmeter fast biomasse som restprodukt fra produktionen af enzymer og insulin. NovoGro indeholder kvælstof, fosfor og kalk.

Ny biogasreaktor taget i brug

Novozymes og Novo Nordisk har også lagt et trecifret millionbeløb i en ny biogasreaktor, der netop er taget i brug til behandling af spildevand på de to selvstændige produktionsanlæg, der ligger side om side i Kalundborg.

Novozymes og Novo Nordisk er fælles om bl.a. energindkøb og behandling af spildevand på de to selvstændige produktionsanlæg. De står begge bag investeringen i anlægget, men det er Novozymes, der ejer og driver anlægget.

Novo-familiens fælles biogasreaktor skal både mindske CO2-udslippet og producere en stor mængde energi. 

Reaktoren, der fylder godt i landskabet med sine 36 meter, vil ifølge Novozymes reducere CO2-udslippet fra produktionen med 21.000 tons om året. Det svarer til udslippet fra hele 12.000 husstandes forbrug eller 1.000 danske lastbiler, som hver kører 21 mio. km, oplyser Novozymes.

Sideløbende med reduktionen af CO2 producerer reaktoren, der ifølge Novozymes selv er "en af de mest effektive på verdensplan", en god mængde el og varme.

Spildvandet fra fabrikkerne kan omdannes til 47 MWh på årsbasis. Det svarer til det årlige forbrug i 12.000 husstande eller produktionen fra syv af møllerne på Horns Rev.

Biogasreaktoren blev indviet den 7. juni 2013.

 "Novo-selskab" i børssucces trods flere flop

 Novo Seeds går ind i Finland 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også