MedWatch

Stenrig "tyggegummi-familie" tabte stort på life science firma

Familien Bagger-Sørensen måtte notere stort tab på et enkelt life science firma i 2012. Men ellers er der store, optimistiske satsninger på en stribe life science firmaer.

Holger Bagger-Sørensen

Den økonomisk set særdeles velpolstrede ”tyggegummi-familie”, Bagger-Sørensen, fik i 2012 et stort underskud i familiens investeringsselskab, Bagger-Sørensen & Co. Baggrunden er bl.a. kraftige investeringer i medicinsk tyggegummi og en stribe mindre life science firmaer.

Det fremgår af det netop offentliggjorte regnskab for 2012.

”Årets resultat efter skat udgør et underskud på 119 mio. kr. mod et underskud på 186 mio. kr. i 2011. Resultatet er negativt påvirket af bl.a. den kortsigtede økonomiske udvikling i de nyerhvervede selskaber, herunder tab på en større investering..,” hedder det i regnskabet.

Store investeringer

Ledelsen skriver videre, at de røde tal skal ses i sammenhæng med omkostninger til at opgradere den medicinske tyggegummiproducent Fertin Pharmas produktionsfacilitet og videreudvikling af kvalitetssystemet. Hertil kommer nedskrivning af koncerngoodwill og investeringer i firmaet Gumlink, der opererer internationalt på business-to- business markedet inden for ”almindeligt tyggegummi”.

”Resultatet for 2012 er i høj grad påvirket af engangsomkostninger. Samlet set er resultatet dog ikke tilfredsstillende, men der er skabt et godt udgangspunkt for fremtiden,” skriver ledelsen.

Egenkapitalen udgør 1,6 mia. kr., mens balancen er på knap 2,4 mia. kr.

Rige på Dandy-salg

I 2002 solgte familien Bagger-Sørensen Dandy A/S og tyggegummi-mærkerne Dirol®, Stimorol® og V6® til Cadbury-Schweppes Plc. for ca. 2,6 mia.kr. Det er nogle af disse midler, der nu investeres i bl.a. life science. Efter en omstrukturering i 2011 - 2012 er Bagger-Sørensen & Co moderselskab for tyggegummi-virksomhederne Gumlink A/S, Fertin Pharma A/S, Bagger-Sørensen Invest A/S  og Vecata Invest A/S.

Fertin Pharma A/S producerer medicinsk tyggegummi til mærkevareudbydere, Bagger Sørensen Invest A/S er holdingselskab for koncernens ejendomsbesiddelser, og Vecata Invest, holdingselskab for koncernens investeringer i porteføljevirksomheder, investerer i venturevirksomheder bl.a. via selskabet 4 Best Invest ApS.

Fertin er krumtap

Omsætning landede på 613 mio.kr. mod 656 mio. kr. året før; langt størstedelen stammer fra Fertin Pharma, der omsatte for 592 mio. kr. Det primære resultat blev på - 106 mio. kr. mod et minus på 134 mio. kr. året før.

”For 2013 forventes et positivt koncernresultat,” konstaterer ledelsen.

Fertin Pharma, der bl.a. er ved at etablere et udviklingslaboratorium i Mumbai i Indien, kom ud af året med et lille plus på 1,4 mio. kr. mod 27,5 mio.kr. året før.

Risikofyldte life science

Når det gælder Vecata Invest, der efter nogle koncern-omorganiseringer er etableret i maj 2012, fremhæver ledelsen, at disse venture-investeringer ”af natur” er forbundet med store risici – omvendt er der også mulighed for frasalg med ”betydelig fortjeneste”.

”Udviklingen i disse virksomheder følger væsentligst de lagte planer. Dog blev en større investering afskrevet, da det pågældende selskab solgte sine aktiviteter med tab og nu er under afvikling,” hedder det.

Dermed henviser firmaet til en kosttilskudsvirksomhed, der forgæves satsede på den såkaldte rødvinspille, Fluxome Sciences A/S, fremgår det af Vecta Invests regnskab for perioden 1. maj 2012-31.maj 2012. Heraf fremgår det også, at årets resultat udgør et underskud på 41,4 mio. kr. Den væsentligste del af underskuddet skyldes Fluxomes nedtur, og resultatet betegnes som ikke-tilfredsstillende.

Optimistiske investeringer

Inden for life science har Vecata direkte og indirekte investeret i flg. selskaber:

*TINA Holding, der ejer patentet på TINA-molekylet, en kunstig DNA-analog. TINA har investeret i selskabet QuantiBact. Om det firma skriver ledelsen, at kommercialiseringen af teknologien er ”forsinket, men forventes i 2013.”

*MiRRx, der har patenteret en teknologi, hvor man kan blokere uønskede påvirkninger af enkelte gener. Selskabets udvikling er dog påvirket af en patentstrid, ”hvor selskabet er part i en voldgiftssag med Santaris Pharma A/S”. Selskabet mener dog at have en rigtig god sag og fortsætter udviklingsarbejdet.

*Vivostat, der udvikler, producerer og markedsfører Vivostat-systemet, der hovedsagelig anvendes til forebyggelse og standsning af af blødninger under større kirurgiske indgreb og i forbindelse med hurtig heling af sår, skriver firmaet. Salget voksede moderat i 2011/12.

*Scandinavian Micro Devices, der producerer diagnostiske systemer til det vetrinære marked. Salget voksede sidste år, og der var et positivt resultat.

*LiPlasome Pharma, der udvikler en ny kræftbehandlingsmetode ”baseret på en liposomal formulering af cisplatin”. Det sker sammen med europæiske og indiske partnere, og fase 1 og 2 studier forventes i 2013.

Vecata Invest fik ultimo 2012 tilført egenkapital på 155 mio. kr., og der forventes tilført yderligere likviditet i 2013, hvor der også er udsigt til underskud.

Direktør i moderselskabet Bagger-Sørensen & Co. er Hans-Henrik Eriksen. Familien er at finde i bestyrelsen med Holger Bagger-Sørensen, formand, og Steen og Claus Bagger-Sørensen.

MedWatch vil onsdag forsøge at få en kommentar fra ledelsen til udviklingen og forventningerne inden for life science investeringerne.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier