Rygestopmedicin er effektivt

En gennemgang af 267 studier med mere end 100.000 personer bekræfter, at godkendt rygestopmedicin har sin berettigelse; midlerne hjælper rent faktisk folk med at stoppe rygningen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det kan rent faktisk betale sig at bruge penge på lidt medicinsk hjælp til rygestoppet.

En større gennemgang af 267 studier med i alt 101.804 personer, der er blevet publiceret i The Cochrane Library, viste, at personer, der anvendte nikotinerstatningsbehandling, så som nikotinplastre og -tyggegummi, eller GSK's antidepressiv bupropion havde omkring 80 pct. større sandsynlighed for at stoppe med at ryge.

Brugte man Pfizers rygestopmedicin Champix (varenicline) havde man sammenlignet med placebo imidlertid hele 2-3 gange større sandsynlighed for at lykkedes med at kvitte smøgerne.

Og Champix var omkring 50 pct. mere effektivt end nogen enkeltstående nikotinerstatningsbehandling.

I Rusland og andre dele af Østeuropa er cytisine, hvilket svarer til Champix, også licenseret til rygestop, og det middel viste i gennemgangen af studierne en firedobling af succesraten.

Forskerne vurderede også sikkerheden af de forskellige medikamenter. Bupropion, der er kendt for at udløse lejlighedsvise slagtilfælde hos sårbare personer, førte ikke til en stigning i antallet af slagtilfælde, når de anvendes til rygestop i den såkaldte slow-release-version. Og samlet anses nikotinerstatningsbehandling, bupropion og Champix som lavrisiko-behandlinger, selvom forskerne siger, at resultaterne i øjeblikket er mindre klare for Champix.

 Professorer: Rygestopmedicin bør have tilskud

 Rygning fordobler risikoen for hjerneblødninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også