Professorer: Rygestopmedicin bør have tilskud

Det er ifølge en dansk professor absurd, at der ikke gives tilskud til rygestopmedicin til KOL-patienter. Det er praksis i Norge, men det vil kræve en lovændring herhjemme. En række firmaer står til at vinde ved et evt. tilskud.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Professor Jørgen Vestbo mener, at det er ’helt absurd’, at der ikke er tilskud til rygestopmedicin i Danmark, eftersom rygestop i nationale retningslinjer angives som den væsentligste indsats ved KOL.

"Det at få en patient til at holde op med at ryge er formentlig den mest kosteffektive intervention, sundhedsvæsenet kan foretage. Der er lavet fantastiske metaanalyser på, hvor effektiv rygestopmedicin er, så det er absurd, at vi ikke har tilskud til det. Ingen er i tvivl om, at man skal lave rygeafvænning, alligevel er der ikke tilskud til rygestopmedicin. Den ligger lige til højrebenet," siger Jørgen Vestbo til Dagens Pharma.

Og der er ikke tale om et fåtal af patienter. For på trods af at rygning er skyld i langt størstedelen af tilfældene af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), ryger knap en tredjedel af de danske KOL-patienter.

80.000 københavnere

Alene i Region Hovedstaden skønnes det ifølge Dagens Pharma, at ca. 80.000 personer med moderat KOL fortsat ryger, selv om de har fået en KOL-diagnose.

Professor Peter Lange er bakker sin akademiske kollega op. Hvis vi skal forebygge udvikling af KOL, skal tidlig opsporing kombineres med en god rygestopafvænning, hvilket inkluderer rygestopmedicin.

"Foruden nikotinsubstitution er der også medicin til rygestop, som fungerer godt hos KOL-patienter, det er bare ikke alle, der har prøvet det. Jeg tror, at der var flere, der ville prøve det, hvis det var tilskud til det," siger han til Dagens Pharma.

Ifølge kriterierne kan der ikke ydes tilskud til lægemidler, som udelukkende eller overvejende anvendes til formål, hvortil der ikke med rimelighed kan forventes tilskud fra det offentlige. Det gælder eksempelvis rygestopmidler. Så en lovændring er nødvendig.

Som 20 smøger

Ifølge Jørgen Vestbo koster det i øjeblikket det samme at tage rygestopmedicin, som det gør at ryge 20 cigaretter om dagen.

Der er tre receptpligtige præparater på det danske marked: Wellbutrin, Zyban og Champix. Førstnævnte er parallelimport, mens Zyban og Champix markedsføres af hhv. GlaxoSmithKline og Pfizer.

Det skal i øvrigt nævnes, at Sundhedsstyrelsen i denne uge har besluttet, at Seebri Breezhaler, som bruges til behandling af kronisk obstruktiv lungesygdom ( KOL) skal have generelt tilskud. Beslutningen er truffet på baggrund af en indstilling fra Medicintilskudsnævnet 30. august. Midlet markedsføres af Novartis.

 Rygning fordobler risikoen for hjerneblødninger 

 Ny behandling til alvorlig lungesygdom

 Millioner at spare på kronisk syge patienter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også