MedWatch

Overlæge: Biomarkører er fremtiden

Amerikanske Amgen har fundet en ny og ganske betydningsfuld biomarkør. Forhåbningen er, at den kan bidrage til en mere skræddersyet behandling af patienter med tarmkræft.

En retrospektiv analyse af biomarkøren RAS har vist tydelige tegn på forbedret overlevelsestid for patienter med tarmkræft. En kræftsygdom, der er den tredje hyppigste i Danmark.

Analysen viser, at patienter med WAS-wildtype, der blev behandlet med Amgens lægemiddel Vectibix i kombination med Folfox forbedrede overlevelsestiden med seks måneder sammenlignet med patienter, der kun fik Folfox. De positive resultater blev offentliggjort på den netop overståede kongres inden for kræftforskning, ASCO.

Selvom analysen også viste, at patienter med RAS-muteret ikke havde nogen gavn af behandling med Vectibix, så er det alligevel et tydeligt tegn på, at biomarkører er centrale, mener en af Danmarks førende overlæger.

”Med resultaterne fra den retrospektive analyse ser det ud til, at vi nu har nogle flere indikatorer, som kan sige noget om, hvilke patienter der ikke har gavn af en bestemt behandling, og at det frasortering ser ud til at give en effekt på overlevelsen,” siger Mette Yilmaz, overlæge fra Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun uddyber:

”Vi leder hele tiden efter nye markører, der kan vise, hvilken behandling der er bedst for patienten, så vi kan skabe en skræddersyet behandling. Vi tror, at fremtidens gennembrud inden for kræftbehandling findes blandt biomarkører, så disse resultater er et skridt på vejen,” siger hun.

Mette Yilmaz har ifølge Sundhedsstyrelsen ikke noget tilhørsforhold til Amgen, der er verdens største biotekselskab, men har tilladelse til at fungere som investigator for de to medicinalgiganter Roche og Sanofi.

Professor: Dette vil tiltrække lægemiddelfirmaer til Danmark

Merck-fond retter blikket mod skræddersyet biotek 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier