GSK tager afsked med forskere efter klinisk fusk

En række forskere fra GlaxoSmithKline, som var beskyldt for at fabrikere data til et klinisk studie, forlader nu selskabet, efter en intern undersøgelse bakker op om beskyldningerne.

Tidligere på ugen kom det frem, at en række forskere ansat af GlaxoSmithKline muligvis havde fabrikeret data til en klinisk undersøgelse, og selskabet indledte derfor en intern undersøgelse af sagen.

Læs også: GSK undersøger 'forskerfusk'

GSK har nu afsluttet undersøgelsen af det pågældende studie, som blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine i 2010, og det viser sig, at ”data i artiklen rent faktisk er blevet misrepræsenteret”. Det oplyser medicinalkoncernen i en pressemeddelelse.

Selskabet oplyser videre, at man mener den videnskabelige artikel bør trækkes tilbage, og at man har bedt alle de involverede parter om at underskrive en erklæring herom.

”Vi har taget de nødvendige skridt som følge af resultaterne af undersøgelsen, hvilket vi har forklaret til vore ansatte. En person er blevet afskediget fra GSK, en anden har indleveret sin opsigelse og tre andre har fået administrativ orlov, indtil vi kan udføre en grundigere undersøgelse,” hedder det i meddelelsen.

Forskningdirektør er fortid

Ifølge Nature Medicines egen blog Spoonful of Medicine er den fyrede medarbejder Jingwu Zhang, som stod i spidsen for selskabets forskningscenter i Shanghai og også var hovedmanden bag det skandaløse kliniske studie.

Jingwu Zhang afviser beskyldningerne mod ham og siger til bloggen, at han er chokeret over GSKs beslutning.

”Jeg må sige, at jeg er meget skuffet af en række grunde. For det første har jeg ikke været involveret i nogen form for fabrikation af data. Jeg siger ikke, at jeg er fritaget for ethvert ansvar. Jeg er seniorforsker. Derfor skal jeg tage en del af ansvaret, men ikke i henhold til de nuværende anklager,” udtaler han til Spoonful of Medicine.

Det fremgår samtidig, at medarbejderen, som har opsagt sin stilling i GSK, er hovedforfatteren på projektet, Xuebin Liu.

Læs hele blog-indlægget på Spoonful of Medicine her.

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også