Elan smider Tysabri-milliarder i en række handler

Irske Elan bruger nu en del af de mange milliarder fra salget af sit vigtigste aktiv på opkøb og spin-out af et andet aktiv. Handlerne har allerede fået opkøbsivrige Royalty Pharma på banen med et forhøjet tilbud på den irske virksomhed.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den irske medicinalvirksomhed Elan Pharmaceuticals har siden starten af året siddet på en større sum penge, efter man solgte rettighederne til det storsælgende lægemiddel Tysabri til partneren Biogen Idec for 3,25 mia. dollar. Men nu er man endelig parat til at bruge nogle af milliarderne.

Selskabet har således foretaget en række handler i et forsøg på at forme virksomheden fremadrettet. Det skriver Elan i en pressemeddelelse.

De nye handler tæller et opkøb af et biotekselskab fokuseret på sjældne sygdomme, køb af en aktieandel i et specialiseret medicinalselskab med hovedsæde i Dubai, oprettelsen af et spritnyt firma med baggrund i Elans eneste tilbageværende kliniske aktiv, samt gældsudstedelse på 800 mio. dollar.

To opkøb

Elan køber samtlige aktier i selskabet AOP Orphan Pharmaceuticals, som har fire senstadie-programmer i sin pipeline, hedder det i meddelelsen.

Elan betaler 263,5 mio. euro for selskabet, hvoraf 175,7 mio. euro betales kontant og resten i aktier. Hertil kan der komme milepælsbetalinger på op til 270 mio. euro.

Herudover bruger man 40 mio. dollar på at anskaffe sig 48 pct. af aktierne i et andet selskab – Newbridge Pharmaceuticals – som er et specialiseret medicinalselskab med hovedsæde i Dubai. Selskabet er fokuseret på regionerne Afrika, Mellemøsten og Tyrkiet.

Ifølge aftalen får Elan to repræsentanter i selskabets bestyrelse, samt muligheden for at opkøbe den resterende aktieandel for 244 mio. dollar inden udgangen af 2015.

Spin-out og gældsudstedelse

Elan har også valgt at spinde sit eneste tilbageværende kliniske aktiv ud af selskabet og i stedet starte et nyt firma med navnet Speranza Therapeutics på baggrund af dette. Lægemiddelkandidaten, der kendes som ELND005, undersøges til behandling af aggressivitet i patienter med Alzheimers sygdom og Down syndrom.

Elan spytter i første omgang 70 mio. dollar i selskabet, men det beløb kan stige med 8 mio. dollar, og beholder til gengæld 18 pct. af aktierne. Elan vil modtage milepæls- og royaltybetalinger fra visse markeder og beholder samtidig rettighederne til at markedsføre et eventuelt færdigudviklet produkt på visse markeder.

En unavngiven partner køber 62 pct. af aktierne i selskabet for 20 mio. dollar, mens den resterende aktieandel på 20 pct. går til Speranzas nye ledelse.

Endelig meddeler Elan, at man har udstedt ny gæld for 800 mio. dollar i et forsøg på at opretholde den strategiske fleksibilitet i firmaet.

Nyt kapitel i langtrukken saga

Allerede i sidste uge begyndte det irske selskab imidlertid at bruge Tysabri-milliarderne, da man købte en andel i en royalty-strøm fra biotekselskabet Theravance for 1 mia. dollar.

Flere analytikere så det som et forsøg på at afværge en række eskalerende opkøbstilbud fra Royalty Pharma, som gennem længere tid har ønsket at overtage det irske selskab.

Læs også: Elans royalty-aftale kan afværge opkøb

Og i kølvandet på mandagens annoncering fra Elan har Royalty Pharma da også været ude med endnu et nyt tilbud på irerne. Buddet er nu blevet forhøjet til 12,5 dollar per aktie, hvilket svarer til 4,6 mia. dollar, oplyser Royalty i en pressemeddelelse.

Royalty Pharma skriver tilmed, at man mener, at ”Elan overbetalte dramatisk i Theravance-transaktionen, da man gik med til at betale 1 mia. dollar for 21 pct. af udvalgte royalties ejet af Theravance, når hele Thevarance var 3,5 mia. dollar værd.”

Det tyder på, at man har handlet overilet i forhold til denne handel, hvilket kan have en negativ indvirkning på værdien af aktivet, skriver selskabet og tilføjer, at man tror, at det samme gør sig gældende i forhold til mandagens handler.

Det opdaterede tilbud betyder, at Royalty vil købe aktierne til den tilbudte pris, hvis de kan få minimum "50 pct. plus én Elan-aktie", hvorimod den nedre grænse før lå på 90 pct.

Elan udsendte umiddelbart efter en ny pressemeddelelse, hvori det fremgår, at man i henhold til gældende lovgivning vil overveje tilbuddet og rådgive sine aktionærer om det. Men som udgangspunkt fraråder man aktionærerne fra at gøre noget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også