Elans royalty-aftale kan afværge opkøb

Et nyligt opkøb af royalty-rettigheder gennem en aftale til en værdi af 1 mia. dollar kan være lige det, der skal til for at redde irske Elan fra et opkøb. Det siger en række analytikere ifølge Reuters.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den irske medicinalvirksomhed Elan Pharmaceuticals annoncerede for få dage siden, at man havde købt en procentdel af royaltyrettigheder til fire lægemidler fra den amerikanske biotekvirksomhed Theravance for 1 mia. dollar.

Og det ser ud til, at aftalen kan være med til at afværge tilnærmelser fra selskabet Royalty Pharma, som gennem længere tid har prøvet at opkøbe Elan. Det skriver Reuters.

Aftalen med Theravance lægger således låg på stigende bekymringer over ledelsens opkøbsstrategi i kølvandet på salget af virksomhedens vigtigste aktiv, sklerosemedicinen Tysabri, i starten af året.

Så sent som sidste måned forhøjede Royalty Pharma sit oprindelig opkøbstilbud til 5,7 mia. dollar og selskabet har forsøgt at så tvivl blandt Elans aktionærer om den irske virksomheds erfaring i forhold til at gennemføre større handler, skriver Reuters.

Utroværdigt og irrelevant

Elans adm. direktør, Kelly Martin, afviser dog, at den nye aftale med Theravance skulle være en reaktion på Royalty Pharmas opkøbsforsøg. Men en række analytikere siger ifølge nyhedskilden, at aftalen kan være med til at dæmpe en frygt blandt aktionærerne for, at virksomheden ville foretage højrisiko-investeringer, som medførte enorme omkostninger.

”Det her (aftalen med Theravance, red.) blev ikke gjort pga. af Royalty overhovedet. Royalty er – for mig selv, for bestyrelsen, for hver eneste aktionær vi har talt med – faktisk fuldstændig irrelevant,” siger direktøren og tilføjer:

”Jeg kan sige uden nogen form for tvivl, at jeg ikke har talt med en eneste aktionær, som mener, at Royalty Pharmas bud er troværdigt eller har nogen form for substans overhovedet.”

Elans aktionærer skal tage stilling til Royalty Pharmas opkøbstilbud inden d. 31. maj og 90 pct. af aktionærerne skal acceptere buddet, for at aftalen bliver til noget, oplyser Reuters.

Læs hele artiklen fra Reuters her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også