Novo-optakt: Moderne insuliner driver væksten

Når Novo Nordisk onsdag morgen udsender kvartalsregnskab, vil der udover fokus på vækstdriverne, som ifølge analytiker fortsat vil være de moderne insuliner, være særlig fokus på enhver udmelding om Tresiba.
Af Ritzau Finans

På trods af en massiv forsinkelse af Novo Nordisks store lægemiddelhåb Tresiba er der udsigt til et solidt regnskab for første kvartal fra den danske medicinalgigant onsdag morgen.

Udviklingen vil særligt være trukket af en god præstation af de såkaldte moderne insuliner - med det langtidsvirkende analog Levemir i spidsen - men også godt hjulpet af GLP-1-midlet Victoza, der i lang tid har præsteret storartet og trukket Novos omsætning opad.

"Receptudskrivningerne i USA og regnskabet fra Eli Lilly giver et billede af en stærk underliggende efterspørgsel af moderne insuliner. Levemir ser ud til at have klaret sig rigtig godt i kvartalet, og generelt vil det blive et regnskab drevet af de moderne insuliner," siger Søren Løntoft Hansen, Novo Nordisk-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Moderne insuliner estimeres blandt analytikerne at have genereret en omsætning på 8999 mio. kr. i første kvartal mod 7867 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Salget af Levemir specifikt ventes at stige til 2608 mio. kr. fra 2198 mio. kr. i første kvartal 2012. Samlet ventes Novos omsætning at lande på 19.843 mio. kr. mod 17.751 mio. kr. i første kvartal sidste år.

Ny konkurrent klar

Ud over de moderne insuliner vil der dog, som nævnt, også være fokus på blockbusteren Victoza, der ifølge Søren Løntoft Hansen fortsat vil have præsteret stærkt i første kvartal på trods af nye konkurrence fra Bristol-Myers Sqibbs Bydureon, en GLP-1-analog udviklet af Amylin Pharmaceuticals, der kom på markedet sidste år.

"Jeg forventer, at Victoza stadig har været i stand til at vinde markedsandele i USA på trods af den nye konkurrence fra Bydureon, og jeg forventer en lignende tendens i Europa," siger Søren Løntoft Hansen og påpeger, at der dog kan komme mere pres på Victozas markedsandel senere.

"Der står en ny konkurrent på spring i form af Lyxumia. Her får vi formentlig mere at vide i andet halvår om, hvordan midlet har klaret sig. Mit indtryk er, at Victoza stadig er det stærkeste middel på markedet for GLP-1-analoger, men det er stadig en relativt ny behandlingsform, så der er plads til flere produkter på markedet."

Lyxumia, der er udviklet af franske Sanofi i samarbejde med danske Zealand Pharma, blev i midten af april sendt på det danske marked. Det danske marked er det blot tredje, som Lyxumia er blevet lanceret på, men udrulningen ventes at tage fart hen over året.

Fokus på Tresiba

Victoza ventes blandt analytikerne at have omsat for 2839 mio. kr. i første kvartal mod 1990 mio. kr. i første kvartal 2012, og dermed regner analytikerne med, at salget af Victoza vil overhale salget af Levemir.

Ud over fokus på vækstdriverne vil enhver udmelding om lægemiddelhåbet Tresiba dog også blive imødeset i markedet. Lanceringen af Tresiba i USA, der forventes at være et stort marked for midlet, blev i starten af året forsinket voldsomt, da de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, forlangte omfattende nye studier af midlet på grund af mistanke om hjerte-kar-risici forbundet med indtagelse af Tresiba.

"Det ville være rart, hvis Novo løfter lidt af sløret for, hvilken dialog man har og har haft med de amerikanske sundhedsmyndigheder vedrørende Tresiba og et dedikeret studie af det. Her er det interessant at vide, hvor Novo står henne i forhold til studiet, og hvor stort, omfattende og langt det skal være, siger Søren Løntoft Hansen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også