Novo parat til milliard-investeringer

Vi har fået blod på tanden, lyder meldingen fra Novo A/S' finansdirektør med henvisning til især en særdeles god milliard- investering i Chr. Hansen. Novo forventer større investeringer i 2013 end i 2012.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Investeringsselskabet Novo A/S, moderselskabet bag Novo Nordisk og Novozymes, har efter en fremragende investering i Chr. Hansen fået mod på at hive den helt store tegnebog op af baglommen igen. Ifølge CFO Thorkil K. Christensen er Novo parat til at investere milliarder, hvis den rigtige forretningsmulighed dukker op.

Det siger han til MedWatch i kølvandet på selskabets netop offentliggjorte årsregnskab for 2012. Et regnskab, der rapporterer om fremgang over en bred front.

 Novo-formue tæt på 174 mia. kr.

Et stærkt år

”2012 har generelt været et godt år for investeringer. Der er inden for biotek mere fremdrift i USA, og det er en af årsagerne til, at vi lægger de fleste af vores investeringer der. Vi kan ikke for øjeblikket se, at det samme begynder at ske i Europa, herunder Danmark.”

Finansdirektøren forventer, at Novo inden for det, som de traditionelt kalder venture- og seedinvesteringer, igen i 2013 kommer til at investere ca. 800 mio. kr. i ventureselskaber og ca. 100 mio. kr. i seed, altså firmaer i den meget tidlige fase.

 Sådan investerede Novo A/S i 2012 

”Hvis vi ser på investeringsniveauet sammenlagt i 2013, håber vi på større investeringer end i 2012,” pointerer Thorkil K. Christensen.

Blod på tanden

I 1. kvartal 2012 købte Novo godt 25 procent af aktierne i den bioindustrielle koncern Chr. Hansen for ca. 4,2 mia. kr. af den franske kapitalfond PAI. Ved årets udgang var værdien af investeringen steget med 56 pct. til 6,5 mia. kr.

”Investeringen i Chr. Hansen har vist sig at være en exceptionel god investering, og det var første gang, at vi bevægede os ud i bioindustri, og det har bestemt givet os blod på tanden,” siger direktør og tilføjer, at Novo ser på flere muligheder, hvor selskabet kan investere et større milliardbeløb. Og det kan være i selskaber både inden for bioindustri og inden for medicin i Europa, herunder Danmark.

”Om der er tale om en investering på 1,3, 10 eller 20 mia. kr., kan jeg selvsagt ikke sige. Men jeg kan sige, at vi godt kunne have råd til at investere i en fjerdedel af ejerskabet i noget, der har en større værdi end de 30 mia. kr., som Chr. Hansen i dag er værd.”

Går grænsen for ejerskabet ved de 25 procent?

”Nej, det kommer an på vores formål med investeringen. Chr. Hansen er en meget langsigtet, strategisk investering, som vi håber på at kunne holde altid. Vi er åbne over for en lignende investering.

Men man kunne også godt forestille sig, at vi købte os ind i en anden større virksomhed, hvor vi så potentiale for at realisere en gevinst inden for forholdsvis begrænset årrække. Men selv om grænsen ikke går ved et ejerskab på 25 procent, så er det klart, at vi skal tænke os rigtig godt om, inden vi investerer i en større ejerandel og især en 50 procents ejerandel, hvor et selskab jo så skulle konsolideres i Novo Gruppen.”

Af regnskabet fremgår det, at Novo har solgt tre selskaber inden for ventureområdet for 604 mio. kr. i 2012.

Har det været en svær tid at sælge selskaber i?

”Jeg synes ikke, at det har været ekstraordinært svært overhovedet. Vi har haft nogle gode exits, og generelt har de seneste tre år været fine. Vi har længtes efter det tidspunkt, hvor vi får stort set ligeså mange penge ind fra salg af vores venture-investeringer, som vi giver ud om året. Og vi har en fornemmelse af, at det er der, hvor vi er ved at havne nu.”

Jeres investeringer er i 2012 i regnskabet værdireguleret med -853 mio. kr. Hvorfor det?

”Værdiregulering hænger sammen med, at vi har måttet nedskrive meget på to større amerikanske selskaber inden for venture i 2012.”

Der er også noteret et minus på 312 mio. kr under ”årets afgang”. Hvad dækker det over?

”Årets afgang er de penge, som vi får ind, når vi har solgt vores selskaber. Når vi køber, optager vi selskaber til kostpris, så længe der ikke er nogen grund til at lave en opskrivning. Det er et sikkerhedsprincip. Tit sælger vi så til en pris, der er højere end kostprisen, så derfor får du den forskel," siger finansdirektøren og tilføjer:

”Det betyder, at de selskaber, der er solgt, før indgik i porteføljen med en værdi på 312 mio. kr. Nu er de solgt, og porteføljens bogførte værdi er dermed reduceret med beløbet.”

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også