Novo-formue tæt på 174 mia. kr.

Fremgang på en række fronter føjede endnu flere milliarder til formuen i Novo A/S, der er hovedaktionær i Novo Nordisk og Novozymes. Andre life science-investeringer er tæt på fem mia. kr.
Novo Nordisk er Novo A/S mest værdifulde aktiv | Foto: Novo Nordisk/PR
Novo Nordisk er Novo A/S mest værdifulde aktiv | Foto: Novo Nordisk/PR

Det stenrige investeringsselskab, Novo A/S, der bestemmer kursen i både Novo Nordisk og Novozymes, har efter et godt år i 2012 nu en formue på knap 174 milliarder kroner. Investeringsselskabet, der netop har offentliggjort regnskab, rapporterer om fremgang over en bred front. Og det har bl.a. affødt endnu større investeringer i mindre selskaber inden for life science end året før.

”2012 var et godt år for Novo A/S. Såvel Novo Nordisk A/S som Novozymes A/S præsterede meget fine resultater, og det samme gjorde Chr. Hansen Holding, hvori Novo i 2012 erhvervede lige over 25 % ejerskab. Afkast på likvide finansielle investeringer oversteg benchmark,” skriver ledelsen i regnskabet.

Life science-investeringer

Med store udbytter og flotte finansielle afkast i kassen var der grobund for flere investeringer i den lidt mere risikofyldte ende af skalaen, nemlig i primært unoterede selskaber inden for life science. Novo A/S investerede således i tre nye seed projekter, dvs. i den meget tidlige fase, og i ni nye selskaber inden for ventures, dvs. de noget mere modne selskaber.

Af de sidstnævnte selskaber var der ingen danske firmaer, der slap igennem nåleøjet. For det er svært: Managing partner Søren Carlsen fra Novo Seeds og Ventures sagde for nylig til MedWatch, at Novo Ventures i de senere år har investeret i ca. 1,5 pct. af de selskaber, man har set på.

Faktum er, at de danske firmaer er oppe imod ikke mindst amerikanske firmaer, hvor der er langt flere at vælge imellem. Novo A/S går efter de bedste – ikke nationalitet.

Nye målsætninger for Growth Equity

Novo investerede også yderligere midler, såkaldte follow-on investeringer, i 21 porteføljeselskaber, og så blev der investeret i to selskaber i Growth Equity porteføljen. Growth Equity har investeret op i selskaber inden for life science, både private og børsnoterede selskaber, der har produkter i de sene kliniske forsøg eller i den tidlige kommercielle udvikling. Dette fokus er nu ændret, så Growth Equity fremover skal ske i ”veletablerede selskaber med positivt cash flow, stærkt positionerede produkter og attraktive langsigtede perspektiver.”

”Ved udgangen af året udgjorde værdien af vores life science investeringer således i alt DKK 4,6 mia., hvilket yderligere styrkede vores position som international investor inden for seed, venture og growth equity,” hedder det i regnskabet.

Flere milliarder på vej

I 2013 vil Novo investere ca. 800 mio. kr. i ventureselskaber og ”betydelige beløb i større life science investeringer”. Hertil kommer 115 mio. kr. i seed programmer og pre-seed, der er støtte i form af rene donationer til akademisk forskning med kommercielt potentiale.

Formuen voksede fra 131,5 mia. kr. i 2011 til 173,6 mia. kr. i 2012. Værdistigningen skyldes såvel kursudvikling i selskabets selskaber som udbytte og finansielle afkast. Novo Nordisk er mest værdifulde aktiv: Værdien af aktierne steg med 34 pct. til 131 mia. kr. Og så var der udbytte fra medicinalkoncernen på godt to milliarder kroner oven i.

Novo parat til milliard-investeringer

Sådan investerede Novo A/S i 2012 

 

Få danske biotekselskaber tiltrak venturekapital i 2012

Tre biotekselskaber på tærkslen til venturekapital

Dansk biotek fattes kommercielle folk

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også