MedWatch

Novo-formue tæt på 174 mia. kr.

Fremgang på en række fronter føjede endnu flere milliarder til formuen i Novo A/S, der er hovedaktionær i Novo Nordisk og Novozymes. Andre life science-investeringer er tæt på fem mia. kr.

Novo Nordisk er Novo A/S mest værdifulde aktiv | Foto: Novo Nordisk/PR

Det stenrige investeringsselskab, Novo A/S, der bestemmer kursen i både Novo Nordisk og Novozymes, har efter et godt år i 2012 nu en formue på knap 174 milliarder kroner. Investeringsselskabet, der netop har offentliggjort regnskab, rapporterer om fremgang over en bred front. Og det har bl.a. affødt endnu større investeringer i mindre selskaber inden for life science end året før.

”2012 var et godt år for Novo A/S. Såvel Novo Nordisk A/S som Novozymes A/S præsterede meget fine resultater, og det samme gjorde Chr. Hansen Holding, hvori Novo i 2012 erhvervede lige over 25 % ejerskab. Afkast på likvide finansielle investeringer oversteg benchmark,” skriver ledelsen i regnskabet.

Life science-investeringer

Med store udbytter og flotte finansielle afkast i kassen var der grobund for flere investeringer i den lidt mere risikofyldte ende af skalaen, nemlig i primært unoterede selskaber inden for life science. Novo A/S investerede således i tre nye seed projekter, dvs. i den meget tidlige fase, og i ni nye selskaber inden for ventures, dvs. de noget mere modne selskaber.

Af de sidstnævnte selskaber var der ingen danske firmaer, der slap igennem nåleøjet. For det er svært: Managing partner Søren Carlsen fra Novo Seeds og Ventures sagde for nylig til MedWatch, at Novo Ventures i de senere år har investeret i ca. 1,5 pct. af de selskaber, man har set på.

Faktum er, at de danske firmaer er oppe imod ikke mindst amerikanske firmaer, hvor der er langt flere at vælge imellem. Novo A/S går efter de bedste – ikke nationalitet.

Nye målsætninger for Growth Equity

Novo investerede også yderligere midler, såkaldte follow-on investeringer, i 21 porteføljeselskaber, og så blev der investeret i to selskaber i Growth Equity porteføljen. Growth Equity har investeret op i selskaber inden for life science, både private og børsnoterede selskaber, der har produkter i de sene kliniske forsøg eller i den tidlige kommercielle udvikling. Dette fokus er nu ændret, så Growth Equity fremover skal ske i ”veletablerede selskaber med positivt cash flow, stærkt positionerede produkter og attraktive langsigtede perspektiver.”

”Ved udgangen af året udgjorde værdien af vores life science investeringer således i alt DKK 4,6 mia., hvilket yderligere styrkede vores position som international investor inden for seed, venture og growth equity,” hedder det i regnskabet.

Flere milliarder på vej

I 2013 vil Novo investere ca. 800 mio. kr. i ventureselskaber og ”betydelige beløb i større life science investeringer”. Hertil kommer 115 mio. kr. i seed programmer og pre-seed, der er støtte i form af rene donationer til akademisk forskning med kommercielt potentiale.

Formuen voksede fra 131,5 mia. kr. i 2011 til 173,6 mia. kr. i 2012. Værdistigningen skyldes såvel kursudvikling i selskabets selskaber som udbytte og finansielle afkast. Novo Nordisk er mest værdifulde aktiv: Værdien af aktierne steg med 34 pct. til 131 mia. kr. Og så var der udbytte fra medicinalkoncernen på godt to milliarder kroner oven i.

Novo parat til milliard-investeringer

Sådan investerede Novo A/S i 2012 

 

Få danske biotekselskaber tiltrak venturekapital i 2012

Tre biotekselskaber på tærkslen til venturekapital

Dansk biotek fattes kommercielle folk

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier