MedWatch

Tuberkulosevaccine fejler i klinisk forsøg

En vaccinekandidat mod tuberkulose var ikke i stand til at vise sig mere effektiv en et placebomiddel i et klinisk forsøg. Udvikleren af vaccinen håber dog, at data fra studiet kan bidrage til forståelsen af tuberkulose og udviklingen af andre vacciner mod sygdomme, som også Statens Serum Institut fokuserer på.

Foto: Colourbox

Vaccinekandidaten MVA85A mod tuberkulose har fejlet i et nyt fase 2b-forsøg. Det fremgår ifølge pharmiweb.com af en artikel om studiet, som er blevet publiceret i tidsskriftet The Lancet.

Studiet undersøgte vaccinens evne til at forhindre tuberkulose i børn ved at øge virkningen af den patenterede og vidt udbredte BCG-vaccine mod sygdommen, og dataene viste klart, at MVA85A ikke var i stand til at forbedre effekten af den mere gængse vaccine.

Man undersøgte en række forsøgspersoner, som alle var blevet vaccineret med BCG-vaccinen ved fødslen, hvoraf en del modtog MVA85A, mens de resterende modtog et placebomiddel. Og her registrerede man henholdsvis 32 og 39 tilfælde af tuberkulose, hvilket blot svarer til en virkningsprocent på 17,3.

Ikke som håbet

”Selvom resultaterne af denne første effektanalyse af en ny TB-vaccine ikke er, hvad vi havde håbet på, så kan videre analyse af dataene afsløre en del om, hvordan kroppens immunsystem forsvarer mod TB, og hvad, der er brug for, for at kunne udvikle en effektiv vaccine,” siger professor Helen McShane, som oprindeligt stod for udviklingen af vaccinen og tilføjer:

”Resultaterne fra dette studie burde give os en bredere viden om den type og mængde af immunrespons, der er påkrævet, for at udvikle en effektiv TB-vaccine – af Oxford (Universitet, red.) og andre forskere verden over.”

Dansk fokus på TB

En af de forskningsorganisationer, som Helen McShane her hentyder til, er muligvis Statens Serum Institut.

I hvert fald afslørede organisationens forskningschef Peter L. Andersen i sidste måned overfor Medwatch, at det er netop dette område, som har gjort danskerne internationalt kendte og sikret dem størstedelen af deres licensindtægter.

Han forklarede også, at SSI allerede er i gang med nye forskningsprojekter for at finde frem til den næste generation af tuberkulosevacciner, men at man også fokuserer på flere andre vaccineområder.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier