MedWatch

Novo Nordisk forgylder cheferne

Direktørerne og ca. 760 andre ledere i Novo Nordisk tjener millioner på aktier.

Foto: Colourbox

Der er ikke kun aktionærerne, der nyder godt af, at Novo Nordisk pengekasse bugner. Alle direktører og ca. 760 ledere kan score kassen med en såkaldt incitamentsordning, der betyder, at de ledende medarbejdere tildeles aktier.

Og det er ikke småpenge, der er tale om. I årsregnskabet er der således afsat hele 308 mio. kr. til såkaldt aktiebaseret aflønning.

Men der er mange millioner på vej til cheferne.

Siden 2004 har de fem koncerndirektører og 26 øvrige direktører deltaget i en præstationsbaseret incitamentsordning. Skaber de værdi, overføres denne til en fælles pulje.

Otte måneders grundløn

Der vil maksimalt kunne overføres et beløb, der svarer til otte måneders grundløn plus pensionsbidrag pr. deltager til en fælles pulje. Når denne pulje er godkendt af bestyrelsen, konverteres den til B-aktier til markedskurs.

Aktierne er bundet i tre år. Derefter fordeles de individuelt til direktørerne. I 2009 blev der overført 177.066 aktier til den fælles pulje svarende til 54 mio. kr. Og tildelingen er forsat i de efterfølgende år.

"Antallet af aktier i den fælles pulje fra 2009 er ikke efterfølgende blevet reduceret af bestyrelsen, da de finansielle resultater i 2010-2012 nåede de fastsatte niveauer," hedder det i årsregnskabet.

For 2012 bliver der overført aktier til direktørerne for 73 mio. kr. svarende til godt 97.000 aktier.

Andre chefer med på vognen

Siden 2007 er ca. 760 ledende medarbejdere under direktørniveau også kommet med på belønningsvognen. I 2009 blev der overført over 600.000 aktier til en værdi af 186 mio. kr. til en fælles puljle. Den pulje er ikke blevet reduceret efterfølgende og for 2012 er den forøget til 311.000 aktier svarende til 234 mio. kr.

Det flotte 2012-regnskab betyder altså alene, at direktører og ledende medarbejdere får tildelt aktier for 234 mio. kr.

Novo Nordisk har i øvrigt udvidet direktionen med to. Jakob Riis er blevet udnævnt til koncerndirektør med ansvar for Marketing og Medical Affairs, og Lars Fruergaard Jørgensen er blevet udnævnt til direktør for it.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier