Målsætningerne står foran et løft i Novo

Novo Nordisk plejer at sprænge indtjeningsrammerne hvert år, viser baggrundtjek.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
Ritzau Finans

Novo Nordisk spillede forsigtigt ud med sine foreløbige forventninger til 2013, og derfor stiler markedet efter en præcisering og muligvis en opjustering, når selskabet kommer med årsregnskab torsdag morgen.

Andre fokusområder er væksten i diabetesforretningen, meldinger vedrørende Novos nye insulingeneration samt en mulig opdatering af de langsigtede forventninger.

Baggrundstjek

Jyske Bank venter ingen slinger i valsen.

"Hvis man ser på Novo historisk, så har ledelsen stort set hvert eneste kvartal været i stand til at løfte forventningerne. Jeg har lavet et baggrundstjek for de seneste fem år, og set på, hvordan den foreløbige guidance har harmoneret med, hvordan det rent faktisk er gået.

Der kan man se, at Novo har sprængt indtjeningsrammerne hvert år, og det tror jeg ikke bliver anderledes i år," siger senioranalytiker i Jyske Bank Frank Hørning Andersen til Ritzau Finans.

Han venter, at Novo vil løfte sine udmeldinger til 2013 om høj encifret vækst i omsætning og driftsresultat til en omsætningsvækst på 11 pct. og vækst i driftsresultatet EBIT på omkring 13 pct.

Konsensusforventningerne ifølge SME Direkt er mere forsigtige, men spår en vækst i omsætning og driftsindtjening på små 10 pct.

..og lidt til

Samtidig sætter analytikerne næsen op efter, at Novo i fjerde kvartal vanen tro leverer, hvad ledelsen har lovet og lidt til. En rundspørge blandt analytikere foretaget af SME Direkt, viser, at omsætningen ventes at lande på 20,7 mia. kr. og driftsresultatet, EBIT, ses stige til 7,1 mia. kr.

Det vil bringe Novos vækst i salg og driftsindtjening op på henholdsvis 17,3 og 29,6 pct. i 2012, eller på niveau med guidance om en vækst i salget på 17-19 pct., men over skønnet for væksten i driftsindtjeningen på 27-29 pct.

Overskudsgraden estimerer analytikerne vil lande på 37,3 pct., eller over det langsigtede mål om 35 pct., og dermed er der udsigt til, at også de langsigtede målsætninger skal moderniseres. Her vil Novo Nordisk formentlig annoncere en ny målsætning om en overskudsgrad på 40 pct., mener Frank Hørning Andersen.

"Det er noget, der godt kan være en kurstrigger for aktien, om end jeg vurderer, at lidt af det allerede er indregnet i den nuværende aktiekurs," siger han.

Ifølge SME Direkt venter analytikerne en overskudsgrad i 2013 på 37 pct. stigende til 38,1 pct. i 2014.

Fokusområderne

Blandt fokusområderne i regnskabet er tillige Novo Nordisks forventninger til den kommende insulingeneration, det langtidsvirkende Tresiba og insulinmikset Ryzodeg. Siden kvartalsmeddelelsen har Novo Nordisk fået øget gennemsigtigheden om lanceringen.

Godkendelserne er kommet på plads i Europa og Japan, og i USA anbefalede et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i november at godkende insulinerne. Endnu mangler dog den endelige tilbagemelding fra FDA. Salget af Tresiba venter analytikerne når 1,5 mia. kr. i år, hvorefter det tager fart i 2014 og stiger til godt 4 mia. kr. Lanceringen af Ryzodeg kommer cirka et år senere og ventes først i 2014 at bidrage med en omsætning på omkring 0,5 mia. kr.

Øvrige temaer

Blandt temaerne forud for regnskabet er desuden kommentarer vedrørende den underliggende udvikling på insulinmarkedet. Koncernfinansdirektør Jesper Brandgaard vurderede i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, at den samlede vækst i markedet globalt har bevæget sig ned til omkring 5 pct. fra tidligere i størrelsesordenen 7 pct.

Analytikerne vil desuden hurtigt slå op på siden med aktietilbagekøb. Tilbagekøbsprogrammet på 12 mia. kr. fra sidste år er afsluttet og et nyt i vente. Endelig regner analytikere snart med et aktiesplit, om end det nok ikke annonceres i årsregnskabet.

Og så kan der komme nyt fra Novos studier af fremtidens lægemidler. Markedet ser især med spænding frem til offentliggørelsen af fase 3-studierne med Victoza til behandling af fedme. Dataene ventes i første kvartal, men det vil være et sammentræf, om de kommer i årsregnskabet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også