MedWatch

Apple køber stofmisbrugsbehandling

Et medicinalfirma, som er ejet af Apple-koncernens venture-arm, har købt de nordamerikanske rettigheder til en lovende terapibehandling af narkotika-afhængighed for 89 mio. kroner.

Foto: SJØRUP THOMAS

Den amerikanske medicinalvirksomhed Braeburn Pharmaceuticals, som er ejet helt af venturevirksomheden Apple Tree Partners, har netop indgået en licensaftale med Titan Pharmaceuticals om sidstnævntes terapibehandling af opioid-afhængighed, Probuphine. Det fremgår af en pressemeddelelse, som FierceBiotech bringer på sin hjemmeside mandag.

Ifølge aftalen betaler Braeburn 89 mio. kroner up-front, men herudover kan Titan se frem til yderligere 283 mio. kroner, hvis de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, godkender medicinen til behandling af opiumafhængighed, samt 736 mio. kroner i salgsrelaterede milepælsbetalinger.

Titan kan også modtage milepælsbetalinger på små 200 mio. kroner, hvis probuphine godkendes til andre indikationer, såsom kronisk smerte, i Nordamerika. Endelig vil virksomheden modtage en tocifret procentandel af royalties på nettosalg af produktet i regionen.

Håndører

Alligevel hæfter FierceBiotechs John Carroll sig ved, at up-front betalingen er på sølle 89 mio. kroner, og kalder det beløb ”håndører i farma-industrien”.

Præsidenten for Titan, Sunil Bhonsle, forklarer i pressemeddelelsen, at der var interesse fra andre virksomheder, men siger også:

”Vi mener, at denne aftale med Braeburn Pharmaceuticals giver os en kæmpe mulighed for at sætte skub i kommercialiseringen af Probuphine og giver Titan de økonomiske ressourcer til at udvikle vores teknologi og pipeline yderligere.”

Receptnarkomaner

Produktet fra Titan skal implanteres under huden på patienten, som herefter tilføres opioidet buprenorphin-hydrochlorid over en periode på seks måneder.

Det anslås, at der er hele 2,3 mio. opioid-afhængige i USA, men kun omkring 20 pct. af disse er afhængige af ulovlige stoffer, mens de resterende 80 pct. er afhængige af receptpligtige lægemidler, såsom oxycontin, metadon og kodein, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det oplyses yderligere, at 750.000 af disse patienter pt. modtager behandling for deres afhængighed.

Den 29. oktober i år indleverede Titan en såkaldt New Drug Application for produktet til FDA til behandlingen af opioid-afhængighed i voksne patienter. Og ifølge aftalen vil virksomheden stå for alle udgifter i forbindelse med denne ansøgningsproces. Først herefter vil Braeburn, som har fået stillet 425 mio. kroner til rådighed til projekter fra fonden Apple Tree Partners IV, overtage styringen.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier