Trængt venturemarked under opbrud

Biotekfirmaer skal lære at bevæge sig i et helt anderledes marked for risikovillig kapital, for de nuværende strukturer er under opbrud. Det oplever chefen for Ernst & Youngs europæiske biotek-division og direktøren for det danske biotekmiljø COBIS.

De seneste ti år har adskillige venturefonde brændt fingrene og trukket sig ud af markedet for risikofuld og tidskrævende biotek. Nu aner Siegfried Bialojan så småt, at markedet for den risikovillige kapital inden for biotek på det europæiske marked er ved at forme sig på ny.

Han er chef for den europæiske biotek-division i den globale revisions- og rådgivningskoncern Ernst & Young.

”Det handler om meget mere end bare venturekapital. Det er hele finansieringssystemet for biotek, der er i turbulens og har problemer med at blive omstruktureret,” siger Siegfried Bialojan til MedWatch og fortsætter:

”Vi oplever, at problemet med manglende kapital til biotek kan løses ved at tilføje en stor palet af forskellige finansierings-værktøjer. Vi har venturefonde, strategiske venturefonde, partneraftaler med medicinalselskaber, familieejede pengetanke og stigende opmærksomhed fra business angels.”

Kapital ad forskellige veje

Tendensen peger på, at venturemarkedet fremover vil være meget opsplittet i muligheder, mener Siegfried Bialojan. Man skal som biotekfirma søge mange forskellige steder hen for at tiltrække kapital.

Morten Mølgaard Jensen, adm. direktør for biotekhuset COBIS, er enig.

”Det har været nødvendigt at bryde lidt op med modellerne for, hvordan man investerer. Det bliver en helt anderledes broget pallet af finansieringsmuligheder, man skal kigge ind i,” siger han.

Hvordan skal man som biotekfirma forholde sig til det?

"Jeg tror, man skal gøre op med sig selv, hvad man er på jagt efter. Traditionelt set har det været kapital, fordi det er en så kapitalkrævende sektor. Jeg tror, at man i højere grad skal tænke over, om det  er kompetencer, man skal forsøge at trække til huse i stedet for," siger Morten Mølgaard Jensen og fortsætter:

"Selvfølgelig kan man ikke klare sig helt uden kapitaltilførsler. Men givet markedet er, som det er, tror jeg, at der i de tidlige faser i højere grad vil være et behov for at gå ud og afsøge, hvem der kan bringe projektet til det næste value infliction point. Hvordan sikrer jeg mig, at jeg får den nødvendige viden ind via partnerskaber? Det kan så være, at man må give afkald på noget mere ejerskab up front, men ved at invitere andre ind til at medudvikle sin forretningsidé øger man ikke blot sandsynligheden for succes, men åbner potentielt også en række muligheder, som man måske ikke selv anede eksisterede. Det, tror jeg, er en af de modeller, vi kommer til at se mere til fremadrettet."

Kiggede én retning

Tidligere bar venturekapitalfonde mere eller mindre hele den europæiske bioteksektor, og det var også den retning, de fleste biotekfirmaer kiggede.

”Problemet var, at firmaerne fik venturekapital for nemt, og udvælgelsesprocessen var ikke hård nok. Så alt for mange af de firmaer, der blev stiftet, havde ikke altid den bedste ledelse eller det bedste aktiv,” siger Siegfried Bialojan.

Derfor fejlede venturefondene også ofte i deres iver på at nå afkast inden for en tidshorisont på 7-8 år.

"Opbruddet er en helt naturlig reaktion på, at den eksisterende venturemodel ikke har kunnet generere afkast til sine aktionærer over de sidste 8-10 år," siger Morten Mølgaard Jensen.

Farma er kun en del af løsningen

Jo tidligere i udviklingsfasen midlerne er, jo sværere bliver det at finde nogen, der rent faktisk har kunnet skabe afkast.

”Der er en mismatch mellem venturekapital-modellen, og hvor lang tid det i realiteten tager at udvikle et lægemiddel. Og så bliver hele risiko-aspektet også stadig vanskeligere at håndtere.”

Samtidig er børsnoteringer ikke længere en egentlig exit-mulighed for venturekapitalfondene. Jo færre muligheder for at komme af med investeringen, jo mere uinteressant bliver den også, peger Bialojan på.

Han peger på, at medicinalsektoren med udtørrede pipelines og iver for at få dem genfyldt, kun er en del af løsningen for biotekbranchen.

”Nogle firmaer vinder på den tendens, men hele bioteksektoren kan ikke kureres ad den vej.”

 Life science tiltrækker venturekapital 

 Så meget investerer Vækstfonden i ny life science 

 Biotekformand skeptisk over for erhvervsobligationer 

 Biotekdirektør: Der er mange muligheder for kapital, men… 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også