MedWatch

ALK-CEO tror på mål trods lavvækst

Selvom væksten i Europa står næsten stille, tror adm. direktør Jens Bager fortsat på, at vaccineselskabets ambitiøse 2015-mål kan nåes.

Foto: Alk Abello

ALK-Abelló vil i de kommende tre år hente omkring halvdelen af den estimerede indtjenings- og omsætningsfremgang på nye markeder, herunder især i USA. Det vurderer administrerende direktør Jens Bager, der netop har annonceret en opdateret strategiplan med uændrede mål om en omsætning på 3 mia. kr. og et driftsresultat, EBITDA, på 750 mio. kr. i 2015.

I forhold til 2012-forventningerne fordrer 2015-målet en fremgang i omsætning over de kommende tre år på over 25 pct. fra op mod 2,4 mia. kr. i 2012. Samtidig skal EBITDA-resultatet mere end fordobles fra estimeret godt 300 mio. i år.

Målet vil blive nået trods lavvækst på ALK's eksisterende markeder i Europa, hvor ALK har sænket vækstforventningerne til 2012 til en fremgang i vaccinesalget på 0-2 pct. mod tidligere 3-5 pct. I stedet vil især USA bidrage.

"Vi forventer markant vækst i vaccinesalget. Det baserer sig meget på vores nye tabletprodukter til USA og Japan, men også i Europa, når vi får en fuld tabletportefølje. Så en stor del af væksten er bundet op på vores nye tabletter. Desuden er der en stor vækstfaktor i vores nye adrenalinpen, Jext," forklarer administrerende direktør Jens Bager til Ritzau Finans.

Europa er svær

Han erkender, at Europa, der udgør omkring 90 pct. af ALK's nuværende omsætning, tegner svært.

"Så vi er nødt til at gå ind og se på nogle specifikke vækstinitiativer marked for marked. Det handler blandt andet kommunikationsaktiviteter til læger. Desuden har vi udvidet vores salgsstyrke på visse markeder, men jeg understreger, at vi stadig ser et lavvækstscenarie i Europa. Det er ikke sådan, at den markante del af væksten frem mod 2015, kommer fra Europa," siger Jens Bager, der gerne bliver mere specifik:

"Vi kan nå i mål med en meget lille vækst i Europa," lyder det.

Japan og USA spæder til

I USA offentliggjorde ALK's amerikanske partner Merck i oktober positive fase 3 resultater med ALK's tabletbaserede græsallergivaccine, Grazax. Merck ventes herefter at kunne indsende registreringsansøgning i 2013 for to tabletter mod græs- og ragweedallergi. Dermed vil tabletterne formentlig kunne lanceres i 2014, vurderer Jens Bager.

Han har desuden forventninger om indtægter fra samarbejdet i med japanske Torii, men hovedsageligt efter 2015. Herudover er der ikke indregnet andre partnerskaber, eller "fugle på taget", i 2015-målsætningen. ALK arbejder dog stadig på, at få indgået nye aftaler for markeder som Rusland, Kina og Brasilien.

I Europa forudsætter ALK fortsat lavvækst i vaccinesalget.

"Vi ser en vækst på 0 til 2 til 3 pct. i Europa. Lige nu føler vi nok, at vi når en bund rent vækstmæssigt i Europa, for vi er gået fra tocifret vækst for ganske få år siden, og vi så vel nok en mulighed for 3-5 pct. vækstrater i Europa. Men i år ryger vi under, og vi regner også med relativt begrænsede vækstrater næste år," forklarer Jens Bager.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier