Skepsis over for ALK-målsætning trods afsluttet studie

ALK-Abellós målsætning på 3 mia. kr. på toplinjen i 2015 bliver svær at nå, trods medicinalselskabet i går offentliggjorde, at et stort fase 3-studie af græspollenvaccinen Grazax er gennemført. Det skriver Sydbank i en analyse.
Foto: Alk-Abello/PR
Foto: Alk-Abello/PR

Sydbank har svært ved at se, at medicinalselskabet ALK-Abelló kan leve op til målsætningen om en omsætning på 3 mia. kr. i 2015, men banken mener, at det giver det rigtige skub på vejen. Den melding kommer oven på, at selskabet i går offentliggjorde, at partneren Merck har afsluttet et stort nordamerikansk fase 3-studie med tabletvaccinen Grazax.

"Vi er til trods for den positive meddelelse fortsat ikke overbeviste om, at ALK-Abelló til fulde er i stand til at indfri målsætningen," skriver aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen i en analyse.

Trods det fastholder Sydbank fortsat, at kunder bør holde fast i aktien. Sydbank estimerer, at topsalgspotentialet for pillen i USA er mellem 1,8 mia. og 4,5 mia. kr. Alk modtager royalties af Mercks indtjening.

1.500 personer har været med i testen, der betegnes som det største studie af Grazaz nogen sinde. Det blev igangsat i 2011.

USA har flest potentielle kunder

"Vi ser positivt på gårsdagens meddelelse fra ALK-Abelló. De positive hovedkonklusioner er efter vores vurdering særdeles vigtige i bestræbelserne på at få godkendt Grazax i USA. Vi vurderer på den baggrund, at Grazax er et væsentligt skridt nærmere det amerikanske marked," skriver analytikeren.

I USA er omkring 60 mio. allergikere, hvoraf 25 mio. har moderat til svær allergi over for græspollen, planten ragweed eller husstøvmider. Trods et estimat på at omkring halvdelen lider af græspollen, som vaccinen beskytter mod, bruger langt de fleste på nuværende tidspunkt kun symptomdæmpende midler frem for vacciner. Men Sydbank vurderer, at pillen kan hapse nogle af vaccinekunderne.

"Mange af allergikerne opnår dog ikke en velkontrolleret behandling af allergisymptomerne, hvorfor en relativt pæn andel går i behandling med allergivacciner, hvilket i USA for nuværende næsten udelukkende er de injektionsbaserede allergivacciner (SCIT). Vi estimerer, at ca. 3 mio. amerikanske græspollenallergikere gør brug af allergivacciner," skriver han i analysen.

Trods det tror Sydbank, at den tabletbaserede vaccine har større muligheder i USA end i Europa, hvor langt de største allergikere bruger injektionsvacciner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også