Udvalg afviser rotavirus-vaccine

En vaccine mod rotavirus bliver ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Fremtidens danske børn får ikke mulighed for at blive vaccineret mod sygdommen rotavirus. Det har et udvalg i Sundhedsstyrelsen nu endelig bestemt, skriver Dagens Pharma.

Sygdommen forårsager cirka 40 pct. af akut svær diarré hos spæd- og småbørn ifølge netdoktor.dk og stort set alle børn får rotavirus diarré inden fem-års-alderen. Det er dog meget forskelligt, hvor sygt det enkelte barn bliver i løbet af den uges tid, infektionen normalt varer, men for nogle betyder sygdommen en indlæggelse på hospitalet.

På trods af sygdommens hyppighed mener udvalget dog ikke, at sygdommen er alvorlig nok til at indgå i programmet, da rotavirus stort set aldrig medfører dødsfald. Det var også konklusionen i den såkaldte medicins teknologivurdeing, der blev lavet inden udvalget mødtes.

I Danmark findes der i øjeblikket to godkendte vacciner mod rotavirus: Rotarix fre GSK og Rota Teq fra Sanofi Pasteur MSD.

Dansk Industri har tidligere kritiseret Sundhedsstyrelsens syn på vaccinen mod den hyppige sygdom, fordi den koster mange fraværsdage for de sygdomsramte børn og ikke mindst deres forældre, og det går ud over samfundsøkonomien.

 DI angriber Sundhedsstyrelsens vaccine-syn

 Er Sundhedsstyrelsens børnevaccinekriterier i tråd med tiden? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også