MedWatch

Uredelighed er oftest årsag til tilbagetrukne artikler

Årsagen er oftest løgn og plagiat, når videnskabelige artikler trækkes tilbage. Forskere inden for biovidenskaben indrømmer enten selv uredelighed eller mistænker kolleger for det.  

Foto: Novartis AG

Når en videnskabelig artikel trækkes tilbage, skyldes det ofte uredelighed. Faktisk er det langt oftere årsagen, end tidsskrifterne er villige til at indrømme.

Det viser den indtil nu mest grundige undersøgelse af netop årsagerne til, at en videnskabelig artikel bliver trukket tilbage, skriver Berlingske.

I alt er 2.047 tilbagetrukket videnskabelige artikler i tidsskrifter for lægevidenskabelig forskning blevet undersøgt. Og andelen af uredelighed er meget højere, end tidligere undersøgelser har vist. Således skyldes over to tredjedele af tilbagetrækningerne uredelighed og ikke ærlige fejltagelser, konkluderer undersøgelsen i det amerikanske tidsskrift PNAS, skriver Berlingske.

67,4 procent af det, som tidskrifterne angav som "fejl,", viste sig i gennemgangen at være decideret uredelighed. Mens 21,3 procent var ærlige fejltagelser, hvor eksempelvis en laboratorieprøve er blevet forurenet.

Biovidenskaben er mere intolerant for snyd

Ifølge avisen har en rundspørge blandt forskere inden for biovidenskaberne vist, at to procent selv indrømmer, at de i deres artikler har begået uredelighed. Andre mistænker derimod deres kolleger for at bevæge sig i et randområde - det mener op mod tre fjerdedele.

På det naturvidenskabelige område er man dog mere intolerant over for uredelighed og gør ifølge avisen langt mere for at opdage synderne eller har lige frem en smallere definition af redelighed sammenlignet med samfundsvidenskaberne og humaniora, hvor snyd sjældent opdages.

Forskning støttet af industrien vækker mistro 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier