MedWatch

Forskning støttet af industrien vækker mistro

Forskningsprojekter, der har fået støtte fra medicinalindustrien, mister automatisk troværdighed hos læger, viser en ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

Hvis et studie eller forskningsprojekt er støttet af selskaber i medicinalbranchen er læger mere tilbøjelige til at mistro resultaterne, uanset hvor solidt og gennemarbejdet den kliniske forskning måtte være.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i New England Journal og Medicine ifølge Dagens Pharma.

For forstå hvad sponsorbenævnelser i forskningsartikler betyder for lægers vurdering af et studiets troværdighed, opfandt bagmændende bag undersøgelsen 27 abstracts, baseret på hypotetisk forskning.

De falske studier blev præsenteret med en en ud af tre forskellige finansieringsformer: Støtter fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, sponsoreret af et fiktivt lægemiddelfirma eller ingen sponsor.

Herefter blev de 500 læger i undersøgelsen bedt om at tage stilling til studiernes kvalitet og i hvor høj grad de ville anbefale det lægemiddel.

Generelt troede lægerne mest på de studier med ‘højest kvalitet og bedste udførelse, men var studiet sponsoreret af et lægemiddelfirma, så faldt både lægernes vurdering af studiets kvalitet og troværdighed, og deres lyst til at bruge lægemidlet i praksis.

Derfor bør lægemiddelindustrien ifølge forskerne i højere grad synliggøre og lette adgangen til alle data fra et studie, for at sikre troværdigheden hos læger.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier