MedWatch

Forskning støttet af industrien vækker mistro

Forskningsprojekter, der har fået støtte fra medicinalindustrien, mister automatisk troværdighed hos læger, viser en ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

Hvis et studie eller forskningsprojekt er støttet af selskaber i medicinalbranchen er læger mere tilbøjelige til at mistro resultaterne, uanset hvor solidt og gennemarbejdet den kliniske forskning måtte være.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i New England Journal og Medicine ifølge Dagens Pharma.

For forstå hvad sponsorbenævnelser i forskningsartikler betyder for lægers vurdering af et studiets troværdighed, opfandt bagmændende bag undersøgelsen 27 abstracts, baseret på hypotetisk forskning.

De falske studier blev præsenteret med en en ud af tre forskellige finansieringsformer: Støtter fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, sponsoreret af et fiktivt lægemiddelfirma eller ingen sponsor.

Herefter blev de 500 læger i undersøgelsen bedt om at tage stilling til studiernes kvalitet og i hvor høj grad de ville anbefale det lægemiddel.

Generelt troede lægerne mest på de studier med ‘højest kvalitet og bedste udførelse, men var studiet sponsoreret af et lægemiddelfirma, så faldt både lægernes vurdering af studiets kvalitet og troværdighed, og deres lyst til at bruge lægemidlet i praksis.

Derfor bør lægemiddelindustrien ifølge forskerne i højere grad synliggøre og lette adgangen til alle data fra et studie, for at sikre troværdigheden hos læger.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier