Professor vil rejse 173 milliarder i ny kræftfond

En amerikansk professor på universitetet MIT og hedge fund manager foreslår en ny megafond, som skal fokusere på kræftforskning i de tidlige stadier. Han vil rejse 30 mia. dollar, altså 173 mia. kr., til formålet.

Andrew W. Lo, som er økonomiprofessor ved det anerkendte Massachussets Institute of Technology (MIT) og hedge fund manager, vil starte en ny fond, som skal finansiere kræftforskning, der pt. bliver finansieret af regeringer eller private virksomheder. Det meddeler Boston Globe.

Men kræftforskning er forbundet med stor risiko. Ifølge Andrew Lo kræves der omkring 200 millioner dollar bare for at bringe ny medicin frem til det stadie, hvor det kan blive testet på mennesker. Og selv når de når så langt, ender mange lægemidler med at fejle.

Derfor vil professoren indsamle en startkapital på hele 30 milliarder dollar til den nye fond, som efter planen skal kunne finansiere studier med op til 150 lægemiddelkandidater ad gangen. Det skal gøres ved at bringe en lang række investorer på banen, og derved også sprede risikoen ud på en større gruppe.

Selv hvis kun et par af behandlingerne viser sig effektive, mener Andrew Lo, at fonden kan give overskud og give investorer et årligt afkast på 7 til 10 %.

Et middel til at nå målet

”Kun med så stor en skala, kan man reducere risikoen for denne type tidlig-stadie forskning,” siger han ifølge Boston Globe og tilføjer: ”Økonomi er jo bare et middel til at nå et mål. Det giver os muligheden for at samarbejde om usædvanlige problemer.”

Han forestiller sig, at kræftfonden skal spytte penge i eksperimenterende forskning i tidlige stadier imod en procentdel af fremtidige royalties eller profit fra salg af intellektuel ejendomsret, og siger, at hvis et kræftmiddel får succes, kan det indbringe 2 milliarder dollar årligt.

Andrew Lo planlægger at afholde en konference næste år, hvor forskere, investeringsmanagere, venturekapitalister og andre investorer skal diskutere de praktiske detaljer omkring megafonden mere indgående.

”Jeg har vist, at når man rent faktisk kigger på tallene, når du kigger på økonomien bag det, så kan man gøre en masse godt. Kræftfolkene forstår sig ikke på den slags. De har travlt med at kurere kræft.”

Læs hele historien fra Boston Globe her.

 

 Vækstfonden afviser kapital-kritik 

 Novo Ventures: Vi ryster faktisk på hånden 

 Google satser stort på life science

 Vækstvirksomheder møder ”dødens gab”

 Biotek: Risikovillig kapital er aftagende 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også