MedWatch

Kopier hæmmer Løven i USA

Det kan koste Leo Pharma op mod en halv milliard på seks måneder, at kopier af psoriasiscremen Dovonex nu har indtaget markedet i USA. Det spår selskabet, som arbejder på løsninger for at mindske tabet.

Foto: LEO Pharma/PR

Leo Pharma skal være parate til at tage et stort fald i indtjeningen på firmaets psoriasiscreme Dovonex. Efter at generikaselskabet Sandoz, en del af schweiziske Novartis, i august lancerede en kopi af cremen på det amerikanske marked, kan det danske medicinalselskab forvente at miste op mod en halv milliard i omsætning.

Det skriver dagbladet Børsen. Ifølge IMS Health blev der solgt Dovonex for 118,8 mio. dollar (710,4 mio. kr.) i den 12-måneders periode, der sluttede i maj 2012. Og typisk vil kopiproducenter erobre 80 pct. af markedet, når et lægemiddel går af patent i USA.

”Omsætningstallet fra IMS indeholder ikke rabatter m.m., men bruger vi det tal, så er det klart, at vi står til at tabe 80 pct. af omsætningen. Det er korrekt. Sådan vil det nødvendigvis udfolde sig," siger Lars Olsen, koncerndirektør med ansvar for salg- og markedsføring i Leo Pharma, til Børsen.

Samarbejde en del af løsning

Som et svar på den konkurrence har Leo Pharma valgt at indgå et samarbejde med det amerikanske selskab Prasco Laboratories, der i denne uge lancerede Leo Pharmas egen kopi af Dovonex-cremen. På den måde håber Lars Olsen, at medicinalselskabet kan indhente lidt af den tabte omsætning.

Men fremtiden sikres ikke på at forsøge at samle stumperne fra produkter med et udløbet patent. Leo Pharma satser på at konvertere patienter over på nyere psoriasisbehandlinger.

"Væksten i dag ligger ikke på de gamle produkter, som er faldet i volumen over de seneste år, men på vores andengenerationsprodukter, som vokser i tocifrede rater," siger Lars Olsen.

Leo Pharmas udvider sin nye generation af psoriasismidler, kaldet Taclonex i USA, til vinter med en gelbehandling. Den er allerede lanceret i Europa med succes.

Selskabet omsatte i 2011 for 7,7 mia. kr., hvoraf psoriasisforretningen fylder ca. 5,5 mia. kr.

 Pres på priserne i medicinbranchen 

 De tjener penge i medicinalindustrien

 Leo Pharma i jagt på nye behandlingsmetoder 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier