Novo/Sydbank: Konkurrent buldrer frem

Der er både godt nyt, men også grund til bekymring hos Novo Nordisk, efter en af selskabets største konkurrenter har aflagt regnskab for første halvår.
Foto: Sanofi/PR
Foto: Sanofi/PR
RITZAU FINANS

Der kan både udledes godt og skidt nyt for Novo Nordisk i torsdag morgens regnskab fra den sidste af Novos to store konkurrenter på insulinmarkedet, franske Sanofi. Det vurderer Sydbanks Novo-analytiker, Søren Løntoft Hansen, over for Ritzau Finans.

På plussiden indikerer Sanofis regnskab fortsat stor efterspørgsel efter moderne insuliner under et, men Sanofis markante salgsfremgang med sit storsælgende insulin, Lantus, kan enkelte steder være sket på Novos bekostning. Samtidig vokser Sanofi stærkt i USA, hvor godkendelsen af Novos næste insulingeneration, Tresiba (tidl. Degludec), trækker ud.

"Den imponerende vækst for Lantus vidner om en fortsat stærk underliggende efterspørgsel efter insulinanalogerne, men bekræfter samtidig også vigtigheden i at få Novos Tresiba på markedet så hurtigt som muligt. Derfor er udsættelsen af godkendelsen i USA i den henseende også ærgerlig," påpeger Søren Løntoft Hansen.

Læs også: Novo-rival fortsætter i vækstsporet

Stjæler andele i Japan

Sanofis salg af Lantus steg med 16,5 pct. i lokal valuta i andet kvartal til 1228 mio. euro, hvilket betød en vækstrate på halvårsbasis på 16,8 pct. til 2346 mio. euro. Fremgangen blev især muliggjort af en vækst i USA på 19,4 pct. til 760 mio. euro. Desuden steg salget på vækstmarkederne med 20,6 pct. til 198 mio. euro, og i Japan gik Lantus 25,9 pct. frem til 40 mio. euro.

Netop i Japan kan Sanofis succes være skidt nyt, da væksten formentlig sker på Novos bekostning, påpeger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisks vækstrater for de moderne insuliner var i første kvartal 14 pct. målt i lokal valuta til et salg på 7867 mio. kr. Novos salg af det langtidsvirkende insulin, Levemir, der ligger i direkte konkurrence med Lantus, steg 21 pct. i lokal valuta til 2,2 mia. kr. Lantus er dermed fortsat over fire gange større end Levemir.

Tresiba skal udfordre

Novo Nordisk regner dog med at udfordre Lantus med sit nye langtidsvirkende insulin, Tresiba, inden længe, men godkendelsesprocessen hos de amerikanske sundhedsmyndigheder trækker ud. FDA udsatte i starten af juni den foreløbige deadline for en tilbagemelding med tre måneder til den 29. oktober. Senere har annonceringen af et møde i den rådgivende ekspertkomité om Novos Tresiba den 8. november fået analytikere til at tvivle på, at FDA's deadline holder.

Det amerikanske børshus JPMorgan vurderede for nylig, at den samlede forsinkelse for Tresiba vil løbe op i mindst tre måneder, og at en lancering tidligst kan komme på tale i februar næste år.

 Fransk medicinalgigant skal stå skoleret hos FDA

 Sanofi: Vi vil helt klart gøre indsigelse

 Diabetesforeningen og medicinalgiganter sammen om ny app

 Sanofi undrer sig over ensidigt fokus fra tilskudsnævn 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også