MVA: Manglende udsyn koster biotek dyrt

2011 bød på et stort dyk i mængden af ny kapital hos selskaberne i Medicon Valley Alliance. Dykket skyldes for få udlændinge i selskaberne, mener direktøren.
Stig Jørgensen | Foto: Medicon Valley Alliance/PR - Stig Jørgensen
Stig Jørgensen | Foto: Medicon Valley Alliance/PR - Stig Jørgensen
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Det er sparetider i de danske biotekselskaber, og det afspejler sig tydeligt i mængden af ny kapital blandt de virksomheder, som er med i øresundsklyngen Medicon Valley Alliance. Det skriver Berlingske.

48 ikke-børsnoterede selskaber rejse sidste år 455 mio. kr. i ny kapital, hvilket er en markant tilbagegang fra året før, som bød på 1,3 mia. kr. i ny kapital. 2010-tallet dækker dog over, at Symphogen rejste 750 mio. kr. det år, men tager man selskabet ud af ligningen er forskellen stadig på 200 mio. kr., viser tal fra Medicon Valley Alliance.

Manglen på kapital kommer også til at afspejle sig i beskæftigelsen hos selskaberne, og antallet af ansatte ventes ifølge selskaberne selv at falde med 10 pct. til cirka 400 ansatte, mens f&u ventes at falde 20 pct.

Mangler udlændinge

Faldet i ny kapital er den global trend, forklarer Stig Jørgensen, der er direktør i Medicon Valley Alliance, men de danske og svenske virksomheder er ekstra hårdt ramt.

"Det er et problem, at biotekvirksomhederne i Øresunds-regionen ikke formår at hente mere kapital ude i verden. Hvis virksomhederne vil vokse, kræver det, at man ser ud over Danmark og Sverige og især satser på at hente risikovillig kapital i Storbritannien og USA. Investorerne kommer ikke af sige selv, det kræver kontakter og netværk. Vi ser stadig alt for få udlændinge i bestyrelser og advisory boards her i Øresundsregionen," siger Stig Jørgensen til Berlingske.

Han peger dog samtidig på, at de danske politikere ikke er gode nok til at give de rigtige betingelser for selskaberne på den danske side af sundet, og peger på, at man bør muliggøre, at skatteunderskud veksles til kontante udbetalinger, som man kender det fra andre lande. Netop den model er også tidligere blevet efterspurgt af brancheforeningen Dansk Biotek.

Formand: Bioteks udfordring bliver at bevare gejsten  

Biotek-formand: Rimelige perspektiver for finansiering

Biotekdirektør: Sundhedsstyrelsen og politikere svære at råbe op

Her er succeshistorierne i dansk biotek i 2011 - 2012  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også