Hyaluronsyremarked fordobles med højere margin

Når Novozymes har skudt 350 mio. kr. i bygningen af en ny fabrik til produktion af hyaluronsyre, er der overvejelser om såvel markedsvækst som økonomisk afkast bag.
Foto: Novozymes/PR
Foto: Novozymes/PR
Ritzau Finans

Hos det Bagsværd-baserede teknologiselskab Novozymes ventes værdien af det globale marked for hyaluronsyre at stige til mindst det dobbelte over de kommende ti år. Det er i alt fald hvad den hidtidige udvikling peger i retning af, konstaterer koncernens globale marketingdirektør for Biopharma aktiviteterne, Hans Ole Klingenberg, der går efter en førende position på markedet.

"Vi regner med en vækst på 5-10 pct. årligt så vi ser et marked i 2020 som er fordoblet til 2 mia. kr. Og vi går målrettet efter en førende position på markedet," siger Hans Ole Klingenberg til Ritzau Finans.

Novozymes' satsning er tostrenget - på den ene side den farmaceutiske industri og på den anden side medicoindustrien. Og mulighederne er til stede i begge retninger, blot med forskellige tidsmæssige perspektiver.

"Hyaluronsyre har jo været på medicomarkedet siden 1940'erne. Det startede med øjenkirurgi og er siden blevet godkendt til en række områder inden for medicinsk udstyr til behandling af gigt, sårheling og øjenlidelser. Det vil fortsat drive væksten. Men farmaindustrien har i stigende grad fået øjnene op for hyaluronsyre og er begyndt at bruge det som ingrediens i - og til formulering og levering af - lægemidler," siger marketingdirektøren.

Øger effekt

Hans Ole Klingenberg peger på, at hyaluronsyre kan øge effekten af lægemidler gennem formuleringen. Produktet kan sikre, at lægemidlet bliver frigivet over en kontrolleret periode af tid: Syren kan også bruges qua dens egenskaber til at føre lægemidler til specifikke steder - for eksempel har hyaluronsyren en næsten magnetisk binding til de receptorer som er kraftigt opreguleret i inflamatoriske processer som cancer.

Dermed står Novozymes med et produkt som medico-industrien kan bruge umiddelbart, mens det i farmaindustrien skal med i i hvert fald en del af selve udviklingsarbejdet med nye lægemidler.

"Det er det, som giver hyaluronsyre en interessant dynamik. Hvis man har brugt hyaluronsyre før, kan man skifte til en renere form og i en bedre kvalitet. Og på farmasiden er der potentiale både i nyudvikling - det vil sige på 10-12 års sigt - men også i lifecycle-management, hvor man reformulerer allerede godkendte lægemidler. Her er vejen til markedet en del kortere - tre til fem år," siger Hans Ole Klingenberg.

Målet om at blive førende, binder Novozymes op på koncernens teknologiske forspring som også skal være med til at give et afkast af den investering som er lagt i fabrikken i Tianjin, Kina.

"Vi vil forvente, at det på enhedsbasis bliver mere profitabelt, end hvad vi ser i enzymforretningen. Så vi venter en stærkere profitabilitet end det, som enzymforretningen opererer med," siger Hans Ole Klingenberg.

Novozymes Biopharma i nyt fremstød 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også