Færre job i biotekbranchen i fremtiden

Selvom dansk biotek fortsat gerne vil ses som et væksterhverv, bliver det ikke de medicinske biotekvirksomheder, der skaber arbejdspladser i stor stil herhjemme.

Drømmen om at skabe et nyt biotekeventyr, der kan give tusindvis af arbejdspladser, er opgivet. Fremtiden byder på udviklingsorienterede virksomheder med kort levetid, skriver Berlingske.

Det slår branchen og investorer fast, ikke mindst efter at det strømlinede biotekselskab Action Pharma i sidste uge meddelte, at det solgte sit største aktiv - en lovende nyremedicinkandidat til den amerikanske medicinalkoncern Abbott for 620 mio. kr.

Selskabet afvikles nu, og investorerne deler overskuddet fra salget.

»Det her med at bygge et nyt Novo Nordisk eller Genentech er ovre. Venturebranchen går ind for at gå ud. Der er to faktorer, som skubber i retning af at sælge projekterne tidligt. Det ene er, at ventureselskaberne ønsker et hurtigere afkast af pengene. Det andet er, at farmaselskaberne har brug for at få nye projekter ind i deres pipeline. Derfor står de på spring til at købe, så snart der ses resultater,« siger Martin Bonde, adm. direktør i Epitherapeutics, til Berlingske.

Martin Bonde ventes i øvrigt valgt til ny formand for Dansk Biotek på organisationens generalforsamling, som afholdes i dag, tirsdag.

Læs også: Formand: Bioteks udfordring bliver at bevare gejsten

Videreudvikling forsvinder

Action Pharma havde før finanskrisen drømme om at gøre sin entre på børsen, men investorerne skiftede strategi og valgte at fokusere på selskabets mest lovende lægemiddel. Det har ført til succes for firmaet og investorerne med et pænt afkast på lægemiddelkandidaten. Prisen har imidlertid været, at den beskæftigelse, der måtte komme i form af videreudvikling, godkendelsesansøgninger og produktion af lægemidlet, forsvinder fra Danmark.

"Danske biotekvirksomheder vil beskæftige sig med forsknings- og udviklingsprojekter, men sælger det fra, inden de når til produktion og kommercialisering. Jeg har svært ved at se, hvordan vi skulle kunne finansiere den del med den kapital, der er til rådighed herhjemme," siger Ingelise Saunders, direktør i Action Pharma.

Sten Verland, partner i Sunstone Capital og formand for Action Pharma, advarer mod at afskrive dansk biotek som et væksterhverv af den grund.

"Videnopbygning kræver succeseksempler som f. eks. Action Pharma. Vi er nødt til at se vækst i et større perspektiv. Hvis vi ikke kan lave penge på biotek, har pensionsselskaberne ikke lyst til at investere, og så går det helt i stå," siger han til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også