MedWatch

Topchef i Coloplast: Mere fokus på vækst end bundlinje

Coloplasts topchef Lars Rasmussen strutter af optimisme. Størstedelen af vækst-investeringer er uden for Europa. Ekstraordinære udbytter er en mulighed. (opdateret kl. 15.15)

Foto: Coloplast

Coloplasts administrerende direktør Lars Rasmussen har nu fået så godt styr på lønsomheden, at det er blevet tid til at revidere strategien og lade vækst komme øverst på dagsordenen. I de kommende fem år vil der blive investeret op mod 1 mia. kr. i vækstskabende initiativer samtidig med, at overskudsgraden fortsat skal holdes på niveau med de bedst indtjenende medicoselskaber.

"Det, vi signalerer nu, er, at vi ændrer fokus til at være mere på vækst end på bundlinje," siger Lars Rasmussen til Ritzau Finans.

På niveau med de bedste

Da han tiltrådte jobbet i 2008 stod arbejdet på en forbedring af overskudsgraden, der siden løftet fra omkring 12 pct. til det opjusterede mål for 2011/12 på 29 pct. Dermed lever Coloplast op til sin langsigtede ambition om at levere indtjeningsmarginaler på niveau med de bedst indtjenende medicoselskaber.

"Som det ligger lige nu, er vi oppe i den øvre kvartil målt på overskudsgraden, men vi klør på. Vi kan stadig se muligheder for at forbedre os," siger Lars Rasmussen.

Alle områder i fokus

De øgede investeringer i vækst på op mod 1 mia. kr. de kommende fem år vil blive fokuseret mod alle forretningsområder, men vil især blive lagt uden for Europa, forklarer Lars Rasmussen.

"Blandt andet sårpleje vil også få glæde af de investeringer vi laver i yderligere vækst. Sårpleje er et meget globalt marked og formentlig den del af vores forretning, hvor man hurtigst kan opnå vækst. Det er en lidt anden model, man bruger, når man går efter den kroniske forretning, som kontinens og stomi udgør.

Hvis man kigger på markedsstørrelser på emerging markets, så er det største enkeltmarked sårpleje, og derefter stomi og kontinens. Men det er alle vores forretningsområder, som vil få glæde af investeringerne," siger Lars Rasmussen.

Udbytter

Coloplast reviderer kapitalstruktur og varsler mulighed for ekstraordinære udbytter i årene, der kommer. Selskabet vil frem over ikke samle likviditet i sin krigskasse, men vil nøjes med et likviditetsberedskab på mindst 1 mia. kr. og finansiere større tilkøb separat.

"Den måde, vi ændrer vores kapitalberedskab på, er, at vi nu betaler vores gæld tilbage. Vi forventer derefter at ligge med cirka 1 mia. kr. i kontanter på vores balance til at håndtere de udsving, der måtte være, og til de småting, der måtte dukke op, som vi gerne vil købe. Hvis der ikke dukker opkøb op, kan overskydende likviditet komme tilbage i form af ekstraordinære udbytter," siger Lars Rasmussen.

Udbyttepolitikken og udsigterne for aktietilbagekøb er der ikke pillet ved. Der vil blive stadig blive udbetalt omkring 30 pct. af årets resultat i udbytte, og aktietilbagekøbet vil stadig ligge på cirka 0,5 mia. kr. om året. Revisionen skyldes ikke ændret opkøbslyst.

"Vi kan fortsat se muligheden for at skabe værdi ved at vokse organisk. Hvis der så dukker en mulighed op for at lave akkvisitioner, så er vi bestemt også parat til det, og så må vi låne de penge, som knytter sig til det," siger Lars Rasmussen.

Hvornår det kan komme på tale med ekstraordinære udbytter, ønsker Lars Rasmussen ikke at kommentere.

Coloplast opjusterer forventninger til indtjening 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier