MedWatch

Tre danske virksomheder har solgt ulovlig potensmedicin

Sundhedsstyrelsen har taget kontakt til tre danske internetbutikker for at forhindre salg af ulovlig potensmedicin til danske forbrugere. To udenlandske aktører er også involveret.

Foto: Morten Flarup, Jyllands-Posten

”Pure Power er et kosttilskud til mænd, som består af en vel sammensat blanding af urter der beviseligt øger lysten.”

Det skriver en af de danske internetbutikker, der forhandler potensmidlet Viamax Pure Power på deres hjemmeside. Men de tyske sundhedsmyndigheder har fundet ud af, at midlet indeholder lidt mere end bare urter, og det fik Sundhedsstyrelsen til i sidste uge at advare danske forbrugere mod produktet.

I denne uge har man så undersøgt det danske marked.

Internetsøgning

”Vi har foretaget en internetsøgning for at finde ud af, om der er danske internetforhandlere, der eventuelt måtte forhandle det her. I den her konkrete sag har vi så fundet tre danske virksomheder, der reklamerede for Viamax Pure Power via deres hjemmeside, og dem har vi taget kontakt til,” siger farmaceut Lisbeth Lund Hemmingsen fra Sundhedsstyrelsen og uddyber:

”Ud over de tre danske, har vi fundet to udenlandske virksomheder, som også forhandlede produktet. Der har vi så taget kontakt til den relevante myndighed i det pågældende land, hvilket i det her tilfælde er de svenske myndigheder.”

Salget af potensmedicinen behøver dog ikke få retslige konsekvenser for de danske sælgere.

Politianmeldelse måske ikke nødvendig

”Det er jo ikke sikkert, at vi nødvendigvis behøver at politianmelde virksomhederne. Hvis de straks retter ind og fjerner, hvad de måtte have af midlet på lager. Særligt hvis de ikke har været klar over, at det her problem med udeklareret lægemiddelstof i kapslerne forelå. For det er ofte sådan, at det hænger sammen. I så fald foretager vi os ikke yderligere andet end, at vi selvfølgelig sikrer, at produktet ikke er tilgængeligt for de danske forbrugere fra de her virksomheder.”

Kan danske forbrugere, der uforvarende er kommet til at importere det her produkt ulovligt ved at købe det fra en udenlandsk virksomhed, risikere en politianmeldelse?

”Det kan alle risikere, der importerer noget ulovligt. Vi stopper flere tusinde pakker hvert år  - også potensmidler i stort antal – og folk, der prøver flere gange, bliver meldt til politiet. Vi har en kontrol af privates indførsel af lægemidler fra tredjeland, og i den sammenhæng er vi mig bekendt ikke stødt på produktet. Men jeg kan ikke afvise, at produktet ikke er kommet ind i landet til danskerne, og det er også derfor, vi advarer forbrugerne via vores hjemmeside."

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier