MedWatch

Bavarian i benhård konkurrence om vaccine mod miltbrand

Bavarian Nordic vil søge at få den amerikanske regering til at finansiere udvikling af vaccine mod miltbrand, hvis dyreforsøg falder heldigt ud - som firmaet gjorde med koppe-vaccinen. Men flere firmaer jagter et nyt gennembrud på den front.

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic satser allerede i år på at kunne tage et nyt skridt i udviklingen af vacciner mod bioterrorisme.

Hvis dyreforsøg, såkaldt præklinisk udvikling, med en potentiel vaccine mod miltbrand viser positive resultater, vil selskabet - som med sin vaccine mod kopper - forsøge at få den amerikanske regering til at finansiere den videre udvikling af vaccinen.

”Vi håber at få resultater fra de prækliniske undersøgelser i år, og hvis resultaterne er gode, så er det den vej, vi vil forfølge,” siger administrerende direktør Anders Hedegaard til MedWatch.

Terror-våben

Miltbrand, kaldet anthrax, er en meget alvorlig infektionssygdom, vi ikke ser i Vesten. Men i 2001 spredte det rædsel i den amerikanske befolkning, da miltbrandssporer blev anvendt som våben i flere amerikanske stater. En snes personer blev smittede og enkelte døde.

Det betyder også, at den amerikanske regering er meget opsat på at få nye vacciner, der har færre bivirkninger og kræver færre injektioner end de gamle vacciner, forklarer direktøren.

”Den amerikanske regering har i høj grad selv efterlyst nye vacciner og har et mål om at købe 25-50 millioner nye doser vaccine mod anthrax. Så de bruger mange penge på at have forskellige vacciner i udvikling,” påpeger han.

Er der stor konkurrence om leverancerne?

”Ja, det er der. Men vores styrke og fordel er, at vores vaccine i tilfælde af gode resultater baserer sig på en bestemt platform og teknologi, som amerikanerne allerede har støttet.”

Anders Hedegaard henviser dermed til den såkaldte MVA-BN-platform, ligesom selskabet er i stand til at producere i større skala. Det er dokumenteret i form af samarbejdet med den amerikanske regering om en koppevaccine, IMVAMUNE, de er finansieret af den amerikanske regering via kontrakter.

Kontrakter tidligt i forløb

De første kontrakter blev tildelt i 2003 og 2004 og omfattede den tidlige prækliniske og kliniske udvikling . I 2007 blev Bavarian Nordic tildelt en leverings-kontrakt, selv om produktet faktisk først nu er i fase 3-forsøg, altså den sidste fase inden en egentlig registreringsansøgning. Den samlede værdi af indgåede og potentielle USA-kontrakter for koppevaccinen er over 1,8 mia. dollars.

”Så tidsperspektivet er ikke så frygteligt langt i forhold til denne anthrax-vaccine, som hvis det var et diabetesprodukt eller et andet traditionelt lægemiddel. Det skyldes, at vi ligesom med koppevaccinen vil satse på at kunne levere på en såkaldt ”emergency use authorization”, altså et andet regelsæt for produkter, der betegnes som tilhørende områder for ”biodefense”,” forklarer Anders Hedegaard.

En MVA-BN ® vaccine mod miltbrand potentielt kan ifølge firmaet have følgende fordele:

*Kombineret kopper og miltbrand vaccine - en vaccine der kan beskytte mod to af de største biologiske trusler

*Forbedret sikkerhed velegnet til højrisikogrupper

*Reduceret antallet af vaccinationer i forhold til den nuværende godkendte vaccine mod miltbrand

*Valideret fremstillingsprocessen for MVA-BN ®-baserede vaccine

*Forbedret opbevaring og transport logistik

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier