MedWatch

Forskningschef: Dyk i klinisk forskning har kostet over 100 mio. kr

Hospitaler går glip af store besparelser, når den kliniske forskning går til udlandet, og mange danske patienter misser adgangen til den nyeste behandling. Antallet af patienter i forsøg er faldet kraftigt på tre år.

Det danske sundhedsvæsen har inden for de seneste 10 år tabt mindst 100 mio. kr. i indtægt, fordi den kliniske forskning forsvinder fra Danmark, vurderer Forskningschef Jesper Mehlsen fra Frederiksberg Hospitals "Koordinerende Forskningsenhed”, der opererer på dette felt.

”Alle nordiske lande har set en nedgang i den kliniske forskning, og det står måske endnu værre til i Sverige,” påpeger han.

Problemet, som MedWatch har beskrevet i en række artikler, er del, at både østeuropæiske lande og de fremadstormende BRIK-lande tilbyder billig og hurtig klimisk forskning. BRIK-landene er Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

En anden årsag er ifølge industrien, at der mangler samarbejdsvilje i en relatriv industri-fjendsk kultur på de danske hospitaler.

Konsekvenser herhjemme

Den danske nedgang koster dels regioner og hospitalerne dyrt, da patienters behandling og udredning jo i forbindelse med klinisk forskning ”betales fra en anden kasse”. Dels betyder nedgangen, at færre danske patienter via forsøgene får tilbud om den nyeste behandling, påpeger Jesper Mehlsen.

Flere tusinde færre patienter i forsøg

At der herhjemme deltager færre patienter i de kliniske danske forsøg, fremgår også en rapport, som Lægemiddelindustrien og Dansk Biotek udarbejdede i efteråret 2011.

Her var vurderingen, at der i 2010 deltog i alt 18.523 personer i kliniske forsøg i Danmark. I forhold til bare tre år tidligere var det fald i størrelsesorden 30 procent. Dette dækker udelukkende forsøg, som blev gennemført af de to foreningers medlemmer. Der gennemføres mange andre kliniske forsøg, som ikke involverer lægemidler, eller som initieres af de offentlige forskere, oplyser Lif.

De virksomheder, der afgav svar i undersøgelsen, 59 % af de adspurgte, havde i 2010 eksterne udgifter for i alt 243,8 mio. kr. til dækning af forskning, som primært er blevet gennemført i det offentlige sundhedsvæsen.

Forskningschef ønsker Preferred Partnership med industrien

 

Bavarians topchef i skarpt angreb på hospitalsledelser

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier