MedWatch

Forekomst af falske lægemidler 10-doblet på få år

Forekomsten af forfalsket medicin er fra 2002 og frem til 2010 mere end 10-doblet på verdensplan. Det kommer tættere og tættere på, hedder det fra den danske lægemiddelstyrelse.

Foto: Zsolt Zatrok / Stock.Xchng

Forekomsten af forfalskede lægemidler er på verdensplan eksploderet siden 2002 – flest tilfælde er rapporteret i Asien, viser en analyse.

Den amerikanske non-profit organisation The Pharmaceutical Security Institute (PSI) har indsamlet data og kortlagt udviklingen af forekomsten af forfalsket medicin på verdensplan fra 2002 frem til og med 2010, og resultatet taler sit eget tydelige sprog.

I 2002 var der blot 196 rapporterede tilfælde. Det tal er steget fra år til år, og i 2010 blev der rapporteret om hele 2054 tilfælde.

“Der er kommet meget  mere fokus på det. Det har altid været et kendt problem, at man forfalskede lægemidler og solgte det til især Afrika, typisk lande uden så veludviklet lovgivning, registerordninger og så videre i de mere veludviklede lande. Det er svært at sige, om stigningen skyldes, at det er blevet mere udbredt, eller det er fordi, der er mere fokus på det. Det nye er, at det kommer tættere og tættere på,”  siger  afdelingschef Anne-Marie Vangsted fra Lægemiddelstyrelsen til MedWatch.

Læs også: Dansk engros-firma videresolgte forfalsket lægemiddel

Selvom PSI på instituttets hjemmeside medgiver, at den markante stigning til dels kan skyldes ”bedre muligheder for indsamling af data, større politiindsats og øget offentlig bevidsthed om problemet”, så vedholder de dog, at udviklingen kan siges at påvise ”den tidligere ukendte udbredelse af kriminel aktivitet i medicin-relaterede forbrydelser, og at kriminel aktivitet er stigende”.

PSI har inddelt de godt 2000 tilfælde fra 2010 i kommercielle tilfælde, der involverede mere end 1000 enheder, og ikke-kommercielle tilfælde, der involverede mindre end 1000 enheder, og næsten halvdelen af de rapporterede tilfælde var af kommerciel karakter.

Endvidere har PSI analyseret den indsamlede data i forhold til geografisk udbredelse, og her viser det sig at godt halvdelen af de rapporterede tilfælde kan relateres til Asien.

På andenpladsen finder man Latin Amerika med 348 tilfælde tæt forfulgt af Europa med 327.

Nederst finder man Afrika med kun 48 registrerede tilfælde. Men organisationen påpeger dog, at høje tal ”ikke nødvendigvis skal ses som en indikation af et problem, men at disse regioner er effektive, når det drejer sig om at identificere medicin-relaterede forbrydelser gennem inspektion og håndhævelse af loven”. Omvendt er lave tal ikke nødvendigvis udtryk for, at et problem ikke eksisterer. Det kan ligeså godt være et udtryk for, at det simpelthen ikke bliver opdaget.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier