Bavarian Nordic møder udfordringer men beslutningen om en dansk coronavaccine er stadig "den rigtige"

Selvom markedet er vanskeligt, har Bavarian Nordic stadig tiltro til covid-19-boostervaccinen ABNCoV2. 
Foto: Bavarian Nordic / Pr
Foto: Bavarian Nordic / Pr

“Det afhænger af data, men selv med de stærke data, vi har vist, bliver det utrolig svært.”

Da Bavarian Nordics adm. direktør Paul Chaplin i et interview med Børsen spåede vaccineselskabets statsstøttede covid-vaccine ABNCoV2 en svær fremtid, var det nye toner. 

Hidtil har det fra Paul Chaplin lydt, at der vil være et betydeligt marked.

Så er Bavarian Nordic ved at punktere al tiltro til en dansk covid-19-vaccine? Nej, ikke til selve vaccinen, lyder det i dag på spørgsmålet fra Bavarian Nordics finansdirektør Henrik Juuel. Men:

”Vores udfordring er, at markedet bliver mere og mere vanskeligt for covid-19 vacciner. Både på det regulatoriske, hvor myndighederne begynder at stille specifikke krav til, hvad vaccinerne skal kunne. I USA ønsker man nu at vaccinerne skal være bivalente, og tilpasset den seneste variant. Det er jo ikke sådan en type vaccine, vi har i udviklingen,” siger Henrik Juuel og fortsætter:

”Derudover er der det markedsmæssige: Hvad er det egentlig, markedet har brug for? Hvor mange skal vaccineres? Hvad er der behov for af doser? Hvad er det for typer af vacciner? Det er jo ikke helt overraskende, og det var jo en af grundene til, at vi indgik et samarbejde med den danske regering på det tidspunkt. Der er stor usikkerhed i det her område.”

Kunne man ikke have forudset det, inden man smed godt og vel en milliard statslige kroner i det her projekt?

”Nej, det kunne man overhovedet ikke have forudset. Jeg vil til enhver tid stå bag, at det var en god beslutning, både af regeringen og Bavarian Nordic. Vi skal huske, at vi har investeret lige så mange ting i det her, som myndighederne har,” siger Henrik Juuel. 

Han henviser til, at ingen i midten af 2021 vidste, hvor covid-19 ville bære hen med tilbagevendende nedlukninger, og samtidig også virkningen af mRNA-teknologien. 

”Man havde meget lidt kendskab til de langsigtede virkninger af mRNA-vaccinerne, og det har man stadigvæk ikke. Man var meget bekymret for at lægge alle pengene på én hest. Man ønskede at se videreudvikling af flere platforme parallelt, og det var den rigtige og mest forsvarlige beslutning,” siger Henrik Juuel.

”Vi håber stadigvæk på at det ender godt, men uanset hvordan det ender, så har det været den rigtige beslutning.”

Vaccinesalg dykker

At markedet for covid-19 vacciner er på retur, er ikke grebet ud af den blå luft. 

Mandag præsenterede tyske Biontech, som er partner med Pfizer om Comirnaty-vaccinen, tal for første kvartal, og disse viste et dyk i omsætningen fra 3,7 mia. euro i første kvartal 2022, til nu 502 mio. euro. Biontech selv peger på et faldende covid-19-salg. Ifølge Pfizer er salget dykket med 27 pct.

Samme tendens gør sig gældende for konkurrenten Moderna, hvis rene covid-19-vaccinesalg dykkede fra 6 mia. dollar i første kvartal 2022 til 1,86 mia. dollar i første kvartal 2023. 

Bavarian Nordics covid-19-vaccine er en booster til allerede vaccinerede personer, som selskabet har licenseret fra danske Adaptvac. Det primære endemål er at vise, at ABNCoV2 ikke er dårligere end Pifzers Comirnaty. Sekundære endemål er at vise effektivitet mod flere forskellige varianter. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også