Bioinnovation Institute runder milepæl: Selskaber har rejst over 1 mia. kr.

På bare fire år har Bioinnovation Institute (BII) rundet en markant milepæl, idet life science-inkubatorens tidlige start-up-selskaber netop har rundet over 1 mia. kr. i ekstern finansiering.
Bioinnovation Institute (BII) har rundet en stor milepæl, da inkubatorens tidlige start-up selskaber netop har rejst over 1 mia. kr. i ekstern funding på bare fire år. | Foto: Bioinnovation Institute / PR
Bioinnovation Institute (BII) har rundet en stor milepæl, da inkubatorens tidlige start-up selskaber netop har rejst over 1 mia. kr. i ekstern funding på bare fire år. | Foto: Bioinnovation Institute / PR

Millionerne er skyllet ind over dansk biotek de senere år, og en længere række af selskaber har hentet historisk store beløb fra investorer.

Investeringsviljen mærker man også hos life science-inkubatoren Bioinnovation Institute (BII), der netop har rundet en milepæl af de større, som ifølge adm. direktør, Jens Nielsen, vidner om et life science-økosystem ”i absolut topform.”

På bare fire år, siden stiftelsen i november 2018, er det således lykkedes de tidlige start-up-selskaber under Bioinnovation Institute at rejse 1 mia. kr. via soft funding og i særdeleshed fra eksterne investorer.

”Når man starter noget nyt, så er det jo svært at vide, om det kommer til at virke. Derfor er det så meget desto mere fantastisk, at vi har haft den succes, vi har - og så endda allerede på det her tidlige tidspunkt,” siger Jens Nielsen til MedWatch.

Siden Novo Nordisk Fonden etablerede Bioinnovation Institute i 2018 med en indledende bevilling på 392 mio. kr., har BII kastet både penge og gode råd efter tidlige, lovende life science-firmaer.

Godt 327 mio. kr. er det blevet til igennem årene i BII-støtte til selskaberne - en støtte, som gennem BII’s forskellige programmer har gjort, at selskaberne har kunnet gå fra tidlige kommercielt umodne forskningsprojekter til attraktive investeringsmuligheder blandt internationale investorer.

Tiltrækker udenlandske selskaber

I december 2020 blev Bioinnovation Institute udskilt fra Novo Nordisk Fonden som en selvstændig erhvervsdrivende fond og fik med sig finansiering i ti år med 350 mio. kr. årligt fra Novo-ejeren.

Målet er at løfte det beløb yderligere med penge fra medicinalgiganter og andre fonde.

”Vi vil altid være afhængig af, at vi kan finde nogle filantropiske fonde, som er med til at støtte BII. På lang sigt kunne jeg forestille mig en eller anden model, hvor vi har nogle filantropiske elementer, plus vi har noget finansiering - altså noget tilbageløb fra de ejerandele, vi får via vores konvertible lån. Og så eventuelt også partnerskaber med f.eks. virksomheder,” forklarer Jens Nielsen.

I alt 79 start-ups har pt. været igennem eller er aktuelt igennem BII’s programmer, og det er ikke alene danske entreprenører og håbefulde iværksættere, der søger om at blive indlemmet i BII.

Også udenlandske projekter har fået øjnene op for BII og lokalerne i life science-kontorfællesskabet Cobis, hvor BII sidste år udvidede med 900 ekstra kvadratmeter, men hvor det er planen – for at kunne følge med efterspørgslen – at ekspandere yderligere.

”København er virkelig begyndt at positionere sig som et hot spot i Europa, hvor vi kan tiltrække europæiske projekter. Det ser vi tydeligt på BII - vi får jo et betydeligt antal ansøgninger fra udenlandske selskaber, som gerne vil komme ind i vores programmer,” siger Jens Nielsen.

Ved etableringen af BII var drømmen at skabe et iværksættermiljø, der minder om det, man oplever i Boston i USA, i tyske München, Helsinki i Finland og hos israelske Tel Aviv, der alle i stor stil formår at tiltrække kapital til nye life science-virksomheder og håbefulde projekter, der kan danne grundlag for nye biotekeventyr.

”Når projekterne og iværksætterne kommer til København, er der en stor chance for, at de etablerer sig her, fordi der er et stærkt miljø - du kan tiltrække gode medarbejdere. Investeringer er der, og rammerne er gode,” siger Jens Nielsen.

”Vi kan tiltrække forskning og projekter - ikke kun fra de danske universiteter, men fra hele Europa og på den måde ekspandere hele økosystemet. Ekspansionen af life science-økosystemet for tidlige start up-selskaber er voldsom lige i øjeblikket,” tilføjer han.

Dansk Biotek kipper med flaget

Hos brancheforeningen Dansk Biotek kipper man også med flaget over den opnåede milepæl i BII. Brancheforeningens formand, Hans Schambye, kalder således præstationen for ”meget imponerende”.

”Det er dokumentation for, at BII dels har formået at finde virkeligt gode projekter, og dels at BII’s proces fører til endnu stærkere virksomheder, der er i stand til at tiltrække international kapital i stor stil,” siger Hans Schambye til MedWatch.

Udover virket for Dansk Biotek er han til daglig adm. direktør i biotekselskabet Galecto Biotech. Hertil kommer en bestyrelsespost i netop BII, hvilket Hans Schambye da også toner rent flag om.

”Jeg er selvfølgelig biased, da jeg har fulgt BII fra starten som bestyrelsesmedlem, men der er ingen tvivl om, at Jens og hans team har gjort det fremragende,” siger Hans Schambye.

Øget fokus på innovation

At Danmark er langt fremme inden for life science, synes uomtvisteligt, men ikke desto mindre har det i alt fald tidligere haltet med processen at rykke folk fra den akademiske til den kommercielle fase.

Det såkaldte system for teknologioverførsel, der skal få flere forskere fra danske universiteter til at kommercialisere deres opdagelser, har de senere år været udsat for massiv kritik blandt iværksættere for blandt andet at være alt for rigidt.

Systemet er siden blevet gået efter i sømme, og i dag peger Jens Nielsen på netop den høje kvalitet af forskning blandt danske universiteter som en motor for tiltrækning af danske og internationale investorers opmærksomhed.

”Vi ser det som en meget positivt ting, at der er kommet øget fokus på innovation på de danske universiteter. Og det er ikke bare på universiteterne som sådan - det er også blandt mange af forskerne og specielt mange af de yngre forskere, der har fået det som et øget fokusområde,” siger Jens Nielsen, der selv har en forskningsmæssig baggrund og altid har ”været interesseret i innovation”.

BII lancerede i begyndelsen af 2020 BII-fakultetet, der har til formål at fremme ny innovation baseret på videnskabelig forskning fra topforskere. Til at indfri ambitionen uddeler BII-fakultetet bevillinger på op til 6 mio. kr. over tre år til lovende life science-projekter, som forskere kan søge om, og i det regi har BII indgået aftaler med både DTU, Københavns Universitet, Århus Universitet og Region Hovedstaden, som er blevet en del af ordningen.

”Det, at man tænker innovation ind i sin forskning - det gør forskningen bedre, fordi den bliver mere relevant for samfundet, og det muliggør, at man kan se nogle vikler på sin forskning, som kan gøre, at den kan danne basis for en ny spinout-virksomhed,” siger Jens Nielsen.

Få kapitalrejsninger trækker læsset

I alt 79 start ups har pt. været igennem eller er aktuelt igennem BII’s programmer. Jens Nielsen vil ikke offentliggøre den fulde liste over selskabernes rejste midler, da en del af den soft funding, der rejses inden de store investeringer landes, er konfidentiel.

Men hvis man alene tager selskaberne Adcendo, Stipe Therapeutics og Synklino , så har de tilsammen rejst godt deroppe af.

Førstnævnte, Adcendo, hentede således 380 mio. kr. i 2021.

Aarhusianske Stipe Therapeutics rejste i 2019 20 mio. euro, svarende til ca. 149 mio. kr., og Synklino afsluttede i november en finansieringsrunde, der tilførte virksomheden 106 mio. kr.

Henrik Stage, tidligere adm. direktør i Adcendo, Claus Olesen fra Stipe Therapeutics og Synklinos Thomas Kledal har alle talt meget positivt om den oplevelse, de har haft på BII, og at den har været med til at bidrage til deres respektive succeser, fortæller Jens Nielsen.

”Det gør mig da stolt. At de er meget stærke fortalere for BII og dermed er nogle af vores mange stærke ambassadører, betyder alverden, og er med til at vidne om, at vi er lykkedes. For så har vi faktisk fået skabt det økosystem, vi gerne vil, der kan inspirere andre,” siger Jens Nielsen.

De store kapitalrejsninger til trods, betoner Jens Nielsen, at også de mindre finansieringsrunder har haft afgørende indflydelse på, at inkubatorens virksomheder tilsammen nu har rejst 1 mia. kr.

”Vi har nået de 1 mia. kr. takket være de store investeringer, ja, men også takket være de virkelig mange af vores selskaber, der har skaffet seed-finansiering og for den sags skyld også soft funding i form af eksterne bevillinger,” siger Jens Nielsen.

”Det er også de mange bække små, som tæller,” tilføjer han.

Tre år med Bioinnovation Institute: ”De har hjulpet til at sætte Danmark på landkortet”

Milliardregn over dansk life science har gjort 2021 til historisk år for kapitalrejsning

Bioinnovation Institute bliver selvstændig fond - får 350 mio. kr. om året og åbner for ekstern finansiering

Stipes milliongevinst giver Novos Bioinnovation Institute den første store sejr

Bioinnovation Institute håber på flere kapitalrejsninger i stil med Adcendos

Bioinnovation Institute smeder kæder med KU – skal gøre lovende forskning til lukrative virksomheder

Finansieringsrunde blev tre gange større end planlagt: Synklino henter 106 mio. kr.

Novo-fondens store bioteksats åbner for ansøgninger i september

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også