MedWatch

Astrazeneca får amerikansk nødgodkendelse til forebyggende antistof-behandling mod covid-19

FDA har nødgodkendt Astrazenecas antistofbehandling Evusheld til at forebygge covid-19 hos personer med et svagt immunrespons til vacciner, eller som ikke kan vacineres mod virussen.

Foto: RACHEL WISNIEWSKI/REUTERS / X07206

Britisk-svenske Astrazeneca har fået grønt lys fra den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA til at lancere sin antistof-behandling Evusheld til nødbrug i USA til at forebygge covid-19.

Behandlingen er målrettet personer med et svagt immunrespons på de eksisterende coronavacciner eller patienter, der ikke kan vaccineres af forskellige årsager; eksempelvis kræftpatienter i kemobehandling.

Det skriver Astrazeneca i en meddelelse, hvor medicinalselskabet vurderer, at omkring to pct. af verdens befolkning vil have en utilstrækkelig effekt af coronavaccinerne, og at syv millioner amerikanere vil have gavn af behandling med Evusheld.

”Med Evusheld har vi nu den første antistofterapi, som er godkendt i USA til at forebygge covid-19-symptomer, og som også giver lang tids beskyttelse med en enkelt dosis,” siger Astrazenecas vice president for forskning og udvikling, Mene Pangalos, i meddelelsen.

Nødgodkendelsen af Evusheld gælder for personer over 11 år, som ikke er smittet med virussen sars-cov-2, der kan give covid-19, og der ikke for nylig er blevet udsat for særlig smitterisiko. FDA’s beslutning er truffet på baggrund af foreløbige data fra Astrazenecas igangværende fase 3-studie, som indtil videre indikerer en beskyttelsesprocent mod sygdommen på mellem 77 og 83 pct.

Virksomheden har flere studier på vej, som skal klarlægge Evushelds effekt på den nye omikron-variant af virussen.

”Evusheld neutraliserer alle tidligere kendte sars-cov-2-varianter til dato, og vi arbejder hurtigt for at etablere effektiviteten mod den nye omikron-variant,” siger Mene Pangalos.

Behandlingen er udviklet med finansiel støtte fra de amerikanske myndigheder.

Astrazeneca fremlægger fase 3-resultater for behandling af covid-19

Astrazenecas særlige antistof-skud viser lovende takter

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier