Astrazenecas særlige antistof-skud viser lovende takter

Et fase 3-forsøg har vist, at en kombinationsbehandling fra Astrazeneca har vist sig effektiv til både at forebygge og behandle svær sygdom efter smitte med coronavirus.
Foto: Rachel Wisniewski/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Rachel Wisniewski/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau & mikkel aabenhus hemmingsen

Medicinalvirksomheden Astrazeneca er mandag kommet med godt nyt om et særligt lægemiddel mod coronavirus.

Der er tale om et antistofbehandling, der er udviklet til at kunne forbygge og behandle svære tilfælde af covid-19 coronavirus.

Midlet, der hedder AZD7442, har levet op til alle opstillede krav om både at forebygge og behandle alvorlige sygdomsforløb eller dødsfald efter coronasmitte. Det står klart efter et fase 3-forsøg.

Det særlige antistof-lægemiddel er blandt andet målrettet personer, der ikke i tilstrækkelig grad udvikler antistoffer efter at have fået en vaccine.

"Et tidligt skud med vores antistof kan reducere udviklingen af alvorlig sygdom betragteligt og give fortsat beskyttelse i over seks måneder," siger Mene Pangalos, der er vicepræsident i Astrazenecas biomedicinske afdeling.

Ved behandling inden for fem dage efter de første sygdomstegn, viste behandlingen at kunne reducere risikoen for alvorlige sygdomsforløb eller dødsfald med 67 pct. ved brug af midlet i forhold til de testpersoner, der fik et placebomiddel. Ved behandling inden for syv dage, kunne risikoen reduceres med 50 pct.

Astrazeneca har ansøgt om hastegodkendelse af lægemidlet hos amerikanske sundhedsmyndigheder. Selskabet vil den kommende tid tale med andre landes myndigheder om brug af midlet.

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, har tidligere godkendt to forskellige slags antistofbehandling fra selskabet Eli Lilly.

Enkelte danske patienter har indtil videre også modtaget en antistofbehandling. Det drejer sig om sårbare patienter, hvis immunsystem ikke er i stand til at producere tilstrækkeligt med antistoffer.

Astrazeneca har tidligere fået godkendt en vaccine mod coronavirus.

I Danmark og flere andre lande har myndighederne dog valgt at fjerne vaccinen fra deres vaccinationsprogrammer. Det skyldes bekymring for sjældne, alvorlige bivirkninger i form af en særlig type blodpropper.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også