Læge hos EMA ser risiko ved Astrazenecas vaccine

Der er en forbindelse mellem Astrazenecas coronavirus vaccine og blodpropper, siger EMA's vaccinedirektør.
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpixv
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpixv
af ritzau

En af de centrale personer i Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, siger i et interview, som er offentliggjort tirsdag i den italienske avis Il Messaggero, at der er en forbindelse mellem Astrazenecas coronavaccine og blodpropper.

"Efter min mening kan vi nu sige, at det er klart, at der en forbindelse mellem vaccinen og tilfælde af blodpropper. Men vi ved stadig ikke, hvad der udløser denne reaktion," siger EMA's direktør for vacciner, Marco Cavaleri, til Il Messaggero.

"I løbet af få timer vil vi sige, at der er en forbindelse, men vi ved stadig ikke, hvorfor det sker," siger han.

Der har været stillet vedholdende spørgsmål om, hvorvidt sjældne, men alvorlige, tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede kunne være udløst af Astrazenecas vaccine mod covid-19.

EMA har insisteret på, at vaccinen fortsat skulle være i anvendelse, da fordelene ved dette langt overgik ulemperne ved ikke at bruge den.

Men EMA har hele tide sagt, at det er muligt, at der er en årsagssammenhæng mellem tilfælde af blodpropper og vaccinen.

Om kort tid venter EMA at få et mere præcist billede af, hvad der er sket i forbindelse med de tilfælde af blodpropper, som skal have haft forbindelse til vaccinen.

Cavaleri siger, at der blandt vaccinerede "har været flere tilfælde med blodpropper i hjernen end man kunne vente".

Astrazeneca sagde i marts, at dets vaccine var 76 procent effektiv med hensyn til at forhindre symptomatiske infektioner i henhold til kliniske test i USA. Disse undersøgelser viste ikke nogen øget risiko for blodpropper hos vaccinerede.

Vaccinen fra Astrazeneca har i Danmark og andre lande været mistænkt for at være skyld i sjældne blodpropper og flere dødsfald. De britiske sundhedsmyndigheder er i gang med at overveje et forslag om at begrænse brugen af Astrazenecas vaccine til yngre mennesker.

Astrazenecas vaccine mod covid-19 er den mest brugte i Storbritannien. I Danmark er det indtil videre vaccinen fra Biontech/Pfizer.

Medie: Briter overvejer at droppe Astrazenecas vaccine til unge

USA smider Astrazeneca ud af fabrik efter vaccinesvipser

Hver anden dansker vil ikke tage imod Astrazeneca-vaccine 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også