MedWatch

Eli Lillys gigtmiddel sammen med Veklury får nødgodkendelse i USA

På trods af en advarsel fra WHO om brugen af Veklury i behandling af covid-19, har den amerikanske lægemiddelstyrelse netop givet en nødgodkendelse til en behandling med det middel i kombination med gigtmidlet baricitinib fra Eli Lilly.

Foto: Mike Blake/REUTERS / X00030

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har torsdag givet en såkaldt emergency use authorization (EUA), der er en form for nødgodkendelse, til lægemidlet baricitinib i kombination med Veklury, også kendt som remdesivir, til behandling af patienter med covid-19.

Det skriver FDA i en meddelelse.

Baricitinib er den amerikanske medicinalgigant Eli Lillys lægemiddel til behandling af leddegigt, og i midten af september kunne Eli Lilly meddele, at lægemidlet forkorter restitutionstiden for indlagte covid-19-patienter, der også har fået Gilead Sciences antivirale behandling Veklury.

Et klinisk forsøg har vist, at patienter med covid-19, der bliver behandlet med kombinationen af baricitinib og Veklury, får det bedre inden for 29 dage, efter de er startet behandlingen sammenlignet med patienter, der har fået placebo med Veklury.

Sikkerheden og effektiviteten skal fortsat evalueres, og baricitinib har ikke fået godkendelse til at blive brugt alene som behandling mod covid-19.

"Det demonstrerer FDA’s fortsatte indsats for at gøre potentielle covid-19-behandlinger tilgængelige rettidigt, hvor det giver mening, mens vi understøtter forskning for yderligere at vurdere, om de er sikre og effektive," siger Stephen M. Hahn, M.D. og kommissær i FDA, i en meddelelse.

Godkendelsen fra FDA kommer simultant med, at et panel fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer mod at bruge Veklury til at behandle covid-19-patienter uanset, hvor syge de er. Panelet konkluderer nemlig, at midlet ikke har nogen mærkbar effekt på chancerne for at overleve.

"Panelet fandt mangel på beviser for, at remdesivir kan forbedre det udfald, der betyder noget for patienten. Det gælder blandt andet nedsat dødelighed, brug for hjælp til at trække vejret, tid til klinisk forbedring og andre ting," står der i en anbefaling fra WHO.

Eli Lillys gigtmiddel reducerer covid-19-restitution

Eli Lilly starter kliniske studier med to midler mod covid-19

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier