MedWatch

Russisk coronavaccine møder kritik for at springe fase 3 over: "Uetisk"

Forskere kritiserer Ruslands beslutning om at godkende en coronavirusvaccine, der ikke har bestået fase 3-studier.

Den russiske coronavirusvaccine på et billede uddelt af den statslige Russian Direct Investment Fund. Foto: Handout / AFP / Ritzau Scanpix

Rusland blev tirsdag det første land, der fuldstændigt godkendte en vaccine mod den verserende coronavirus, og overhalede dermed USA, Kina og Europa indenom i vaccinekapløbet.

Sådan lød det i hvert fald på Ruslands præsident Vladimir Putin tirsdag formiddag. Men siden er det blevet klart, at den russiske vaccine ikke har været afprøvet i fase 3-studier.

Og det møder kritik fra europæiske forskere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Massevaccination med en utilstrækkeligt afprøvet vaccine er uetisk," siger Francois Balloux, der er professor på University College Londons Genetics Institute til bureauet.

"Ethvert problem med den russiske vaccine vil være katastrofal både på grund af de negative effekter på sundheden, men også fordi det i endnu højere grad vil skade accepten af vacciner blandt befolkningen," siger Francois Balloux videre.

Også Ayfer Ali, der er lektor på Warwick Business School i Storbritannien, er kritisk.

"Rusland laver grundlæggende et stort eksperiment på befolkningsniveau," siger Ayfer Ali.

Samme toner lyder fra flere forskere, herunder professor Danny Altmann fra Imperial College London, der frygter at det russiske vaccineprogram kan "forværre vores nuværende problemer i en uoverkommelig grad," og professor Peter Kremsner fra universitetshospitalet i Tübingen i Tyskland, der kalder vaccineprogrammet "hovedløst."

Vladimir Putin fortalte tirsdag, at de russiske sundhedsmyndigheder har godkendt vaccinen, og at en af hans døtre allerede har fået den. Han sagde samtidig ifølge The New York Times, at vaccinen var "effektiv nok" og har "gennemført alle de nødvendige tests."

Rusland planlægger nu at massevaccinere i efteråret, siger Ruslands sundhedsminister Mikhail Murashko ifølge The New York Times.

Landet vil også påbegynde et fase 3-studie, siger Kirill Dmitriev, der er direktør for den statslige Russian Direct Investment Fund, der betalte for vaccineudviklingen, til The Washington Post.

Den russiske vaccine er udviklet af Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology i Moskva.

Flere medicinalselskaber verden over afprøver nu coronavirusvacciner i afgørende fase 3-studier. Det gælder eksempelvis det amerikanske biotekselskab Moderna og det kinesiske biotekselskab Cansino Biologics, mens både partnerskaberne mellem Astrazeneca og University of Oxford samt Biontech og Pfizer afprøver deres vaccinekandidater i kombinerede fase 2/3-studier.

Putin: Rusland har en vaccine klar mod covid-19

Lægemiddelstyrelsen tager kontakt til Rusland om coronavirusvaccine

Tidligere seruminstitut-chef regner ikke med, at russisk vaccine vil slå igennem i Europa

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier