MedWatch

Tidligere seruminstitut-chef regner ikke med, at russisk vaccine vil slå igennem i Europa

Russisk coronavaccine kan næppe leve op til europæiske krav ifølge den tidligere direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, og vil derfor sandsynligvis ikke komme til Europa og USA.

Foto: Peter Hove Olesen

Rusland har ifølge præsident Vladimir Putin godkendt den første coronavaccine i verden.

Det er positivt, hvis vaccinen virker, men den kommer næppe til at blive anvendt i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Nils Strandberg Pedersen, der frem til 2016 var direktør for Statens Serum Institut.

"Det undrer mig ikke, at Rusland allerede nu kan være klar med en vaccine, og det er selvfølgelig meget glædeligt," siger Nils Strandberg Pedersen og tilføjer:

"Det er ikke ensbetydende med, at vaccinen ville blive godkendt i EU. Det skyldes, at der er meget skrappe krav til godkendelsen af vacciner, som den russiske efter al sandsynlighed ikke kan leve op til. Det gælder blandt andet dokumentationen af vaccinen, produktionen, effekten og bivirkninger, og om forsøgspersonerne har deltaget frivilligt."

Han nævner også, at vacciner udviklet i Rusland historisk set ikke har spillet en nævneværdig rolle i Europa.

"Russiske vacciner er mig bekendt ikke noget, der bliver brugt i EU," siger Nils Strandberg Pedersen.

"Men skulle Rusland have udviklet en vaccine, så er det positivt på den måde - at så skulle opgaven med at udvikle én være til at løse - også for producenter i USA og Europa," siger han.

I stedet vil det ifølge hans vurdering være producenter i USA, Canada eller Europa, som kommer til at udvikle vacciner, som kan bruges i Danmark.

Han tilføjer, at der allerede kører fase 3-forsøg - sidste fase i udviklingen af et lægemiddel - flere steder. Det gælder blandt andet det amerikanske selskab Moderna.

Han vil betegne det som sandsynligt, hvis der sidst på året kan komme myndighedsgodkendelser af en vaccine i USA.

Vladimir Putin oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland snart forventer at kunne begynde at masseproducere vaccinen.

Vaccinen er ifølge præsidenten udviklet på Gamaleya-instituttet i Moskva. Forud er gået mindre end to måneder med forsøg på mennesker.

Putin: Rusland har en vaccine klar mod covid-19

Minister: Rusland er klar til at massevaccinere i oktober

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier